Освен рехабилитация на пътя, ще изградим и пешеходна пътека, каза кметът Иван Жабов. Снимка Лина Главинова

Освен рехабилитация на пътя, ще изградим и пешеходна пътека, каза кметът Иван Жабов. Снимка Лина Главинова

Пътят от село Голямо Буково до единствения действащ в Странджа планина манастир ще бъде рехабилитиран. Новината обяви кметът на Община Средец Иван Жабов на нарочна пресконференция. Общината е партньор на турската община Пехливанкьой по проект "Популяризиране на културния туризъм в Пехливанкьой и Средец". Той е спечелил 100% финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция и е на стойност 453 979.78 евро, от които Община Средец ще усвои 246 156.87 евро. 

Средствата ще бъдат изразходвани за рехабилитация на пътя до манастира, както и за изграждане на нова пешеходна пътека, успоредна на пътя. По този начин ще бъде създаден и туристически маршрут, който ще води до аязмото в манастира. "Хората търсят изцеление там. Това е едно от посещаваните места в нашата община, а манастира е в много добро състояние. Като обновим пътя ще дадем възможност на повече хора да стигат до него и ще създадем допълнителни предпоставки за развитието на туризъм в региона", каза кметът на Община Средец Иван Жабов.

В село Голямо Буково постоянно живеят 60 души. Там обаче има много вили и къщи за гости и през уикендите селото оживява. От Сливенска митрополия се отпуснали 10 000 лева за ремонт на покрива на местната църква, която се посещава от мнозина.