Откриването е планирано за 22-ри юни. Снимки Лина Главинова

Откриването е планирано за 22-ри юни. Снимки Лина Главинова

Реплика на Поморийската гробница се издига в Историческия парк край варненското село Неофит Рилски. Това е една от трите гробници, които са изградени на територията на най-мащабния парк у нас и в Европа. Според създателя и основен двигател на проекта Ивелин Михайлов, гробниците не са копия на откритите у нас тракийски гробници, а представят определен етап от епохата.

Идеята за парка се ражда преди девет години, а до официалното откриване остава малко повече от месец. То е планирано за 22-ри юни от 11.00 часа на територията и около Историческия парк.

"Това е своеобразна революция в културния туризъм", каза Михаил Динев - част от екипа на парка. Той представи идеята и етапите на нейната реализация в читалище "Хамалогика". Общата площ е 700 дка, като паркът ще се простира на 150 дка от тях. Ще бъдат представени различните епохи и народности, които са живяли по тези места от античността до Второто българско царство. Посетителите ще се върнат 10 000 години назад и посредство интерактивното представяне и възстановките ще могат да се докоснат до миналото на хората, обитавали тези земи. Освен тракийски гробници, ще бъде пресъздаден и царският дворец от втората столица на първата българска държава - Преслав, както и намиращият се под водите на язовир "Копринка" дворец на цар Севт, специално място ще бъде отделено и на древен Рим, на живота на прабългарите и т.н. Паркът ще разполага с конна база, където всеки ще може да поязди. Не са забравени и местата за развлечения и хапване. В заведенията ще бъдат сервирани ястия по древни рецепти, приготвени от натурални продукти.

Предстои да започне строителството и къщичките за гости, които се намират до парка и ще имат връзка с него, както и на страноприемниците, в които посетителите ще могат да нощуват. Паркът ще разполага и с паркинг за около 800 автомобила.

Създателите на парка се стремят да привличат предимно чуждестранни туристи, като за българите има специални карти с отстъпки.

Галерия