Реставрацията има за цел за промени визията на храма

Реставрацията има за цел за промени визията на храма

Фасадата на бургаския храм "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде реставрирана през настоящата година. Средства за това са предвидени в проекта да бюджет на община Бургас за настоящата година. 

Макрорамката е 253 186 726 лева. За поредна година Община Бургас успява да сформира стабилен бюджет, осигуряващ всички сфери на обществения живот без да увеличава размера на местните данъци и такси за жителите на общината.

Общата субсидия за делегирани от държавата дейности по Закона за държавния бюджет и собствени приходи за държавно делегирани дейности: 101 753 247 лева, дейности, финансирани с общински приходи: 112 051 206 лева. Индикативният годишен разчет за сметките за средства от Европейския съюз: 39 382 273 лева.

Целта на реставрацията на храма е визията му максимално да се доближи до оригиналното обемно-пространственото и художествено въздействие на една от най-значимите в градската територия сгради, архитектурно строителна и художествена недвижима културна ценност. Едновременно с фасадната реставрация се предвижда да се изпълни фасадно художествено осветление, както и озвучаване.