Живко Табаков инициира протеста на ресторантьорите

Живко Табаков инициира протеста на ресторантьорите

Ресторантьори и търговци от Бургас и Созопол излязоха на протест днес, заради наложения локдаун, който не им позволява да работят. Той бе въведен със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов от 23.30 часа на 27-ми ноември и трябваше да приключи днес, 21-ви декември, според първоначалните уверения на управляващите. По предложения на здравния министър и на Националния оперативен щаб срокът на мерките бе удължен до 31-ви януари 2021 година. Така затворени остават кафенета, сладкарници, бистра, ресторанти, както и търговски центрове, и молове. От 22-ри декември ще отворят само ресторантите към хотелите, които обаче ще работят при 50% от капацитета си и до 22.00 часа.

Промяната на срока на действие на министерската заповед и недостатъчните мерки, които са взети в подкрепа на бранша, изкараха собственици на заведения и на търговски обекти - магазини за дрехи, магазини за обувки, за козметика, перилни препарати, които се намират в сгради тип търговски центрове. Протестът е иницииран от бургаския общински съветник и председател на Постоянната комисия по туризъм в местния парламент Живко Табаков и се проведе на площад "Атанас Сиреков", където има пространство, за да бъде спазена социалната дистанция между участниците в проявата. "Искаме държавата да покрие не 20% от оборота от 2019 година, защото част от фирмите вече не работят, а всички фиксирани разходи, в които влизат и наемите и 100% от осигурителната тежест за служителите", заяви в началото на протеста Живко Табаков.

"Тези 24 лева на ден, които дават на служителите не стигат. Ние ги осигуряваме - сервитьори на минимум 800 лева, а готвачи - на 900 лева. И да спрат да ни противопоставят едни на други. Хубаво е, че ресторантите в хотелите ще отворят, защото поне оттам няма да излязат безработни. Но кой ще плати сметките за ток на неработещите ни заведения? Защото във фризерите съхраняваме стока за над 3000 лева, а сметката за ток е 900 лева. И ние трябва да оберем едно инкасо ли, за да платим тока?", заяви Христо Бардуков. Той е съдружник в заведение в Содопол. Бардуков беше дошъл на протеста заедно със съдружника си и тримата служители. В Созопол има 15 заведения, които работят целогодишно. В момента без работа са близо 50 служители, които са наети в тях.

На протеста в Бургас дойдоха и еднолични търговци, които имат магазини в Бизестена. Той е затворен, заради министерската заповед. "През 1912 година, когато е открит Безистена не е имало молове. Той се води покрита търговска улица и има два входа, а горната част е отворена, така че въздуха да се сменя и няма централна климатична система. При положение, че не сме мол, защо ни затварят?", пита Емил Паунов. Той и колегите му, които държат под наем обекти в Безистена са против да бъдат отново затворени, тъй като не са търговски център по смисъла на закона, а на фасадата има поставена табела за пасажна улица. Те дори са инициирали среща в Регионалната здравна инспекция. На нея обаче не са получили адекватен отговор, защо ги затварят, а д-р Мариана Кофинова дори им е заявила, че може те да са сложили табелата посочваща предназначението на Безистена. От 40 клетки там има наети в момента едва десетина. "Хората знаят, че тук дневно минават малко хора. И през лятото нямаше туристи. Очаквахме Коледа, за да изплуваме и те ни затвориха. Защо тогава магазините в подлезите работят? И те имат два изхода като нас", попита Емил Паунов. Повечето наематели в сградата са еднолични търговци и имат и друг бизнес. "В противен случай щяхме да сме отказали досега. Два магазина вече са изпразнени. Да сте виждали досега толкова празни магазини на улица "Александровска"?, попита Паунов.

Протестиращите украсиха и коледна елха, на която са закачени играчки, показващи бизнесите, които са потърпевши от локдауна. Те ще изпратят исканията си до правителството. А те са: 

1. Държавата да заплати минимум 75 % от осигурителния доход на всички незаети за периода на извънредната обстановка. 

2. Държавата да заплати минимум 75 % от осигурителния доход на самоосигуряващите се лица за периода на извънредната обстановка.

3. Облекчени критерии за кандидатстване на юридическите лица за помощи, процедура по бързи одобрения и навременни плащания към одобрените лица. 

4. При кандидатстване на юридически лица за помощи, да отпадне изискването фирмата да няма задължения към държавните институции. 

5. Покриване на 100 % на осигуровките за работещите в ресторантьорския бранш (които продължават да работят към този момент с доставки).

6. Покриване на всички фиксирани разходи. 

7. Възможност за разсрочване на плащанията към фирми, доставящи комунални услуги. 

Галерия