Така изглежда графиката с резултатите от НВО по двата изпита за цялата страна. Графика Нова телевизия

Така изглежда графиката с резултатите от НВО по двата изпита за цялата страна. Графика Нова телевизия

Двама седмокласници са с резултат от 100 точки (оценка "Отличен 6") от националното външно оценяване по български език и литература в Бургас и региона. 18 са учениците, които са получили 100 точки от изпита по математика. Резултатите от задължителните изпити за VII и X клас по български език и литератра, математика и език излязоха днес.

Отличниците по български език и литература са - Магдалена Иванова от ОУ "П. Р. Славейков" и Георги Стоянов от Профилираната природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков". "Георги Стоянов има 100 сточки от националния кръг на олимпиадата по български език и литература, което му даде право да не се яви на изпита, а му се признава директно оценката от олимпиадата", каза Петя Петрова - началник на Регионално управление на образованието в Бургас.

"На изпита по български език и литература в Бургас и региона се явиха 4101 седмокласници, а по математика - 4095", допълни Анелия Керенска - старши експерт по анализ на информацията в РУО - Бургас.

18-те отличници по математика са от бургаските училища ОУ "Ал. Г. Коджакафалията", "ОУ "Елин Пелин", СУ "Димчо Дебелянов", ППМГ "Акад. Никола Обрешков" и от СУ "Любен Каравелов" - Несебър.

Училищата с най-високи резултати след VII клас на изпита по български език и литература са ППМГ "Акад. Никола Обрешков", ОУ "Ал. Г. Коджакафалията" и Първо частно основно училище, а по математика първата тройка излежда така - ППМГ "Акад. Никола Обрешков", Първо частно основно училище и ОУ "Ал. Г. Коджакафалията".

От 5-ти до 7-ми юли седмокласниците могат да подават документи за участие в приема на ученици за учебната 2023/2024 година, като подредят избраните от тях специалности. До 12-ти юли ще бъдат обявяни списъците с приетите ученици на първи етап на класиране.

349 седмокласници имат оценка от 0.00 до 29.99 точки. Всички, които са получили 15 точки, което означава оценка "Среден 3", могат да подадат документи за участие в класирането.