Желаещите ще могат да наблюдават птиците в Атанасовско езеро

Желаещите ще могат да наблюдават птиците в Атанасовско езеро

Регионалната инспекция по околна среда и води в Бургас отбелязва Световния ден на влажните зони с Ден на отворените врати, който ще се проведе на 2-ри февруари от 10.00 до 16.30 часа в Укритие за наблюдение на птици в поддържан резерват "Атанасовско езеро". То е леснодостъпно с обществен или личен транспорт, както и с велосипед или пеш. От него може да се наблюдават обитателите на южната част от езерото.

За любителите на словото и четките, инспекцията отправи покана да се включат в Световния ден на влажните зони мод мотото: "Време е да възстановим влажните зони" с рисунка или стих за влажните зони - Атанасовско езеро, езеро Вая, езеро Мандра, река Ропотамо, река Велека и техните обитатели.

Творбите могат да отразяват: годишните времена и промените, които настъпват във влажнита зона; водолюбивите птици, които се срещат на територията им - къдроглави пеликани, неми лебеди, червен агъч, сива чапла, бяла чапла, голяма белочела гъска, корморани, розово фламинго, земеродно рибарче и др. водоплаващи.

Няма възрастови ограничения за участниците.

Желаещите да участват в предизвикателството, могат да изпращат творбите си на адрес: град Бургас, улица "Перущица" №67, ет. 1, РИОСВ – Бургас, или по електронна поща [email protected]. Творбите трябва да са придружени с информация за автора - възраст, учебно заведение, ръководител, телефон за контакт и пощенски адрес.

Крайният срок за изпращане: 17-ти февруари 2023 г., като резултатите ще бъдат обявени на 22-ри февруари 2023 г. Победителите ще бъдат отличени с награди.