Денят на Земята се отбелязва в България от 1993 година. Снимката е илюстративна

Денят на Земята се отбелязва в България от 1993 година. Снимката е илюстративна

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас в партньорство с Община Бургас и народно читалище "Христо Ботев 1937" обявяват 6-ти национален конкурс за рисунка на тема: "Нашата планета се задъхва от пластмаса - ние сме част от решението" по повод отбелязването на Международния ден на Земята 22 април и 50-тата годишнина от Световния ден на околната среда 5 юни 2023 г.

Конкурсът за рисунка на тема: "Нашата планета се задъхва от пластмаса - ние сме част от решението" е повод да се присъединим към отбелязването на двете инициативи. Нека покажем отношението на бъдещето поколение към природната среда чрез изобразителното изкуство, с цветни вдъхновения за действия.

Условия за участие - могат да се включат ученици от предучилищна група до XII клас.

Всеки участник представя по едно произведение – рисунка с послание. Представените материали не се връщат.

Участниците трябва да нарисуват начина, по който искат или не искат да изглежда заобикалящата ги среда и по конкретно биологичното разнообразие в резерватите в Бургаски регион, различни разновидности живи организми, растения и животни, както и екологичните системи, към които те принадлежат.

Жанров обхват на рисунката: графика, акварел, живопис. Материалите, техниката и 35/50 размер .

Всяка творба трябва да е придружена с информация за автора: име, клас, училище, школа, телефон и/или ел. поща за контакт, име/фамилия и телефон на ръководителя/учителя.

Участниците могат да предоставят рисунките и текстовете по един от двата начина: по е-поща на адрес: [email protected] съдържащ: сканирана рисунка във формат jpeg и резолюция не по-малко от 300 dpi;

Текст на посланието (като отделен файл, в Word формат).

По поща, с куриер или на място в гр. Бургас 8000, к-с "Лазур", ул. "Перущица" № 67, ет. 1 РИОСВ-Бургас

Има толкова много неща, които всеки може да направи, за да подпомогне опазването на биоразнообразието: да почисти дадено място извън града или да засади дърво. Денят на Земята първоначално е обявен през 1970 г. в САЩ и Канада, като международен се чества от 1990 г., празникът в България се отбелязва от 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.