В периода 1966 – 1967 г. проф. Илия Илиев специализира в ателието на Жорж Патрикс в Париж. Снимка НХА

В периода 1966 – 1967 г. проф. Илия Илиев специализира в ателието на Жорж Патрикс в Париж. Снимка НХА

Роденият в Бургас проф. Илия Илиев става Доктор хонорис кауза на НХА. На 26-ти март 2024 г. (вторник), от 16:00 часа в галерия "Академия" (на столичната улица "Шипка" №1) ще се проведе тържествено заседание на Академичния съвет на НХА, на което проф. Илиев ще бъде удостоен с почетното звание.

Илия Илиев е роден през 1931 г. в морския град. През 1954 г. завършва специалност "Архитектура" във ВИАС, а през 1966 г. специалност "Стенопис" в ателието на проф. Георги Богданов в Националната художествена академия. В периода 1966 – 1967 г. специализира в ателието на Жорж Патрикс в Париж.

Илия Илиев е майстор на мозаечното изкуство; член и учредител на AIMC – Международната асоциация за съвременна мозайка (МАСМ) със седалище в Равена, Италия; професор по стенопис; дългогодишен преподавател в Националната художествена академия; ръководител на катедра "Стенопис" в НХА (1990).

Творчеството му е дълбоко свързано с морето и природата, както и с красотата на геометричната форма. В работата си използва мрамор, гранит, камък, стъкло (моделирано от самия него), както и различни природни форми, донесени от времето и морето.

Участвал е в множество колективни изложби, като има и реализирани самостоятелни като изложбата в Ша̀ртър, Франция (2010), Omaggio в Равена, Италия (2013).

През 2015 г. е удостоен със званието "Почетен член на МАСМ" (Honorary Member of the AIMC), а през 2021 г. е удостоен с грамота и почетен знак "Златен век - огърлие" на Министерството на културата на България.