Родилното отделение с Ден на отворени врати

Лекари и акушерки на отделението всяка сряда от 13 часа ще посрещат бъдещите майки, за да могат те да се запознаят лично с работата на екипите в родилна зала, да разгледат условията в самото отделение и да зададат всички въпроси, свързани с постъпването, раждането и грижите за новороденото в следродовия период, съобщи шефът на отделението д-р Златин Трепечов.

 

Инициативата се осъществява за пръв път в държавна болница. Местното отделение има с какво да се похвали – наскоро тук бе направен основен ремонт и условията, в които раждат жените, както и стаите, в които се настаняват след раждането, са повече от луксозни.

Изцяло са ремонтирани стаите, боядисани са в приветливи цветове – розово, лилаво, оранжево, светлозелено. "Искахме да избягаме от традиционните за болница цветове – бежево и бяло. Жените са достатъчно стресирани от самото раждане, не е нужно да се стресират допълнително от факта, че лежат в болница. Искахме максимално да доближим условията до домашните", разясни старшата акушерка на отделението Руска Ганчева.

Резултатът от ремонта е повече от приветлив. Обновен е и кухненският блок, който също е решен в жизнерадостни цветове. Подменена е изцяло санитарията – всяка стая има собствен санитарен възел с нови мивки, тоалетна чиния и подвижен душ, което е голямо удобство за родилките.

"Част от жените, които ходеха да раждат в Сливен и Варна, изтъкваха като причина за това лошите битови условия. Сега условията ни са прекрасни", не грие гордостта си шефът на отделението д-р Златин Трепечов. Новоремонтираните стаи са 12 на брой – 7 за родилки и 6 за новородени. Предстои обновяване и на другия сектор в родилното отделение.

Въпреки наличието на частни клиники, бургаското отделение не е претърпяло сериозен отлив на пациенти. От началото на годината тук са се родили 2540 бебета, а за цялата минала година регистрираните раждания са 2879. "Бургаската болница е единствената в региона, която може да осигури денонощно - 24 часа - кардиолог, невролог, клинична лаборатория. Имаме мощна реанимация, кръвният център е при нас, а при родилките често има рискови моменти, които налагат бърза реакция", обясни д-р Трепечов. Той допълни, че патологията сред бременните се е увеличила – заради спецификата на региона, лошото хранене и стреса, на който са подложени съвременните жени. Болницата не връща и неосигурените родилки, макар че търпи загуби от това.

По наблюдения на д-р Трепечов, няма спад във възрастовата граница на родилките. Единични случаи има сред ромския етнос, но вече не се регистрирали аборти на много млади жени и ученички, каквото се е случвало предишни години.

В болницата вече са назначени 15 нови акушерки и 5-има нови акушер-гинеколози със специалност. Догодина работещите в родилното отделение се надяват тук да бъде разкрита лаборатория за ин-витро, за да се затвори цикълът. Водени са преговори с общината за отпускане на средства за такава лаборатория. В нея ще се извършват прегледите, ще се изписват медикаментите и ще се извършва оплождането. Сега бургазлийки, които се подлагат на изкуствено оплождане, ходят за това до София, Пловдив и Варна. За консултант на болницата ще бъде привлечена д-р Павлета Табакова, един от най-известните български специалисти по ин-витро оплождане, каза д-р Трепечов.

Бъдещите майки, заченали с ин-витро метода, обаче предпочитат да раждат в бургаската болница. Вероятно това е и причината тук да има най-много родени близнаци – 30 двойки от началото на годината. 7 от тях са родени през февруари – месецът-рекорд за близнаците.

Най-много бебета пък са родени през май – 260.