Във всеки голям град в Германия има коледен базар. Само в столицата Берлин базари има във всеки квартал. Снимки Авторът

Във всеки голям град в Германия има коледен базар. Само в столицата Берлин базари има във всеки квартал. Снимки Авторът

Родината на Коледния базар е австрийската столица Виена. За предшественик на базарите се смята виенският "Декемврийски пазар", проведен през далечната 1294 година. Първите коледни базари са се провели именно във Виена – преди повече от седем века. През 1294 година, император Албрехт Първи дава на виенските търговци привилегията да организират Декемврийски пазар за населението на града. Това начинание се пренася и на други места. Първият писмено документиран базар от този тип е този в Баутцен през 1384 година.

Вече през XVI век коледните базари добиват съвременния си вид. На тях, освен традиционните стоки като текстил и бакалски продукти, се продават и вкусни джинджифилови хлебчета, и сладкиши, които моментално станали хит. Около 200 години по-късно пазарът се преименувал на "Базарът на Бъдни вечер". Въпреки промените обаче, самата концепция не е се променила – още от самото си начало, базарът бил изключително запазено място само за малки търговци – все пак, те били хората, които осигурявали стабилни доставки на стоки за града и в най-трудните времена. В много градове в Германия и Австрия традицията така се развива, че Коледните пости и започващото очакване на идването на Христос на Земята, се възвестява именно чрез отварянето на такъв коледен базар, наречен "Weihnachtsmarkt".

В Германия има 150 коледни базари. Приятно ухаещи, празнично осветени, изпълнени с коледни звуци и кулинарни лакомства – така ще почувствате с всичките си сетива коледните базари в Германия. 

По украсените сергии търговците предлагат произведения на художествените занаяти, коледните сладки, греяното вино и местните специалитети радват небцето, а тържествените звуци на хорове и духови оркестри създават музикалния фон. На германските коледни базари ще опознаете обичаите и традициите в изпълнена с настроение историческа среда – от крайбрежието до Алпите. Най-известните коледни базари са нюрнбергският "Кристкиндлесмаркт" (Nürnberger Christkindlesmarkt) и дрезденският "Щрицелмаркт" (Dresdner Striezelmarkt). Един от най-красивите базари в германската столица Берлин е този на "Gendarmenmarkt Christmas Market" - един от най-красивите площади на града. Жонгльори, акробати, танцувални групи, шоута с огън, хорове, джаз, както и международни известни артисти са част от програмата на този базар. За да влезете там, трябва да си купите билет, който ще бъде скъсан на входа от мъж, облечен в ливрея и с перука на главата. Така духът на Средновековието ви обгръща още преди да сте прекрачили прага на базара.

Сърцето на "Зимната магия" обаче според берлинчани е Коледния базар на площад "Постдамер" (Postdamer Platz).

Днес във всеки по-голям град в Европа има коледни базари - Прага, Париж, Будапеща. Само трябва да си пожелаете и да се разходите покрай десетките магазинчета, които продават невероятни вкусотии - вурстчета, печени кестени, захаросани ядки или ябълки, коледен щолен, свинско с кисело зеле и греяно вино и още вкусотии, за които дори не сте чували. Наслаждавайте им се! Коледа е!

Галерия