Росен Сеновски: Знаех, че с Тони ще спечеля "Бургас и морето" Песента е сред избраните 16, които ще звучат в края на юли на сцената на Летния театър в Бургас. Тази година фестивалът, организиран от община Бургас, няма да има конкурсен характер и ще се проведе само в една вечер. По време на галата ще прозвучат отново песни, печелили наградата на жури и публика от 1973-та година до 2009-та година.

Chernomorie-bg реши да издири авторите и изпълнителите на тези песни. Така читателите ни ще разберат, какво се е случило с песните, каква е тяхната съдба и какви са отношенията между автори и изпълнители днес.

"Там, край бавната река" е написана преди 7 години от певеца Кристиян. Текстът й е бил на екологична тематика в резултат на замърсяванията, които прави завода в Девня. Към текста Росен Сеновски пише музиката. Постепенно обаче Росен решава пренапише песента и да се яви с нея на "Бургас и морето". От първоначалния текст е запазено само изречението - "Пак заставам на брега". "Стефан Диомов помогна при писането на текст. Направи някои корекции. Тони беше чула демото на песента, много я хареса и пожала да я запише", разказа Росен Сеновски. Когато подава песента за участие в конкурса е очаквал, че тя ще му донесе признание. "Разбира се, че имах очаквания да спечелим награда. Тази песен много добре "лежи" на Тони", обясни авторът на музиката и текста.

След като "Там, край бавната река" печели наградата на публиката тя влиза в репертоара на Тони Димитрова и тя я изпълнява по почти всички свои участия.

Три са песните, които според Росен Сеновски са се превърнали в символа на бургаския конкурс - "Момчето, което говори с морето", "Ах, морето" и "Лятото". Оттях само "Ах, морето" е с трета награда, но пък се превърна в запазена марка на Тони Димитрова.

"Този конкурс има бъдеще. Но трябва да бъде в две вечери и песните, които участват да бъдат повече - 15-16. Трябва и зрителите да имат право да гласуват, не само на самия конкурс, но и преди това, по време на селекцията. Поне 50% от вота да бъде на зрителя, може да се гласува и по интернет", смята Сеновски.