Росица Топалова организира представянето на гостуващата изложба с булчински рокли. Снимки Лина Главинова

Росица Топалова организира представянето на гостуващата изложба с булчински рокли. Снимки Лина Главинова

Росица Топалова е родена 21 декември в Бургас. Завършва средното си образование в тогавашната Руска гимназия сега - ПГЧЕ "Васил Левски". Висшето си образование получава във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Българска филология".
Започва работа в Регионален исторически музей - Бургас през 2005 година, а от 2011 година работи като уредник в Етнографската експозиция на музея.
В Етнографската експозиция в момента гостува изложбата "Каква невеста си била, ти, мамо!" на Историческия музея в Димитровград.
Експозицията проследява тенденциите в развитието на булчинската мода през ХХ век, представена чрез булчински облекла, сватбени аксесоари, църковна утвар и снимков материал, събирани от граждани на Димитровград и общината. Тъй като в средата на миналия век в града се заселват хора от над 900 населени места на България, на практика в изложбата са представени експонати от цялата страна.
Най-старата булчинска премяна е от началото на века – сватбена ладжа (вълнена връхна женска дреха) от 1915 г., съчетана с традиционното за българската традиционна култура червено було и булчински венец, а най-новата е от 1999 г.

- През последните няколко месеца Регионален исторически музей - Бургас изненада приятно посетителите си с няколко гостуващи изложби. Каква е целта на всичко което правите?
- Целта е максимално да предизвикаме интерес към нашите изложби, за да могат хората да видят и постоянните ни експозиции. Музеят е жив, когато реализираме изложбите, когато идват хора и ги разглеждат, всеки със своите въпроси и своите интереси.
- Изложбите ви са тематични. Когато ги подготвяте, планирате ли времето през което ще гостуват в Бургас и периодът, в който ще останат тук?
- Разбира се. Всяка година, когато изготвяме предложенията за културния календар на града това се съоразява. Естествено има събития, които са традиционни и те са свързани с важни исторически дати, с празника на Бургас, с традиционния календар. Съобразно тях планираме нашите изложби в това число и гостуващите.
- Последната изложба, която открихте в Етнографската експозиция показва традициите в българската сватба и булчинската рокля. Какво ново и неизвестно ще научат за тези ритуали посетителите?
- Когато подготвяхме програмата със събития през годината, разгледахме каталога на музейните изложби и лично аз много се впечатлих от заглавието на тази изложба - "Каква невеста си била, ти, мамо" и тогава прочетохме подробностите, свързани с нея. Тази експозиция показва тенденциите в развитието на сватбеното облекло през десетилетията на миналия век. Най-старата булчинска рокля е от 1915 година, а най-новата от 1999 година.
- Как се е променила булчинската рокля в българската традиция? Посетителите могат да видят експонати на рокля, изработена от платове в червено до типичните тоалети в бяло.
- До голяма степен това е свързано със световните тенденции. За да бъде човек убедителен и точен как се е променяла тази мода през годините, трябва да бъде направено едно много задълбочено изследване. И то би представлявало интерес. От това, което прочетох излиза, че бялата рокля навлиза трайно като тенденция през 50-е и 60-е години на миналия век. Но това съвсем не е така. В наша изложба сме показвали бели булчински рокли от 20-е и 30-е години на същия век и те са удивителни като материя и изработка. Кога точно се е извършил преходът от селско към градско облекло, става по различно време в отделните райони на страната ни.
- Как са се променяли материалите, които са били използвани за ушиването на една булчинска рокля?
- Това е въпрос на конкретни предпочитания. Роклите, за които говорим от първите десетилетия на миналия век са били изработени от коприна, крем марокен, докато през 70-те и 80-те години са били използвани повече изкуствени материи. Но и това зависи от предпочитанията на булката.
- Това ли е най-пълната сбирка на булчински рокли у нас? Има ли друг музей, освен този  в Димитровград, чиято изложба гостува в РИМ - Бургас да притежава такава колекция?
- Първоначално идеята на колегите е била да съберат рокли от различни години на миналия век, за да направят едно ревю, на което да покажат как се е променяла модата в булчинската рокля. Постепенно обаче събират различни рокли и решават да направят изложба, с която гостуват на различни места в страната.
Когато се е строял Димитровград, там са работили хора от цялата страна. В този смисъл в настоящата експозиция са представени булчински рокли, които показват модата от различните краища на България.
В Севлиево също имат такава изложба със същото име, но тази в Димитровград е първата по рода си.
- От началото на годината започнахте традиционни тематични срещи, които са насочени към всички бургазлии. Сега поставяте началото на поредната среща, чиято тема е сглядата. Защо решихте да покажете как нашите предци са се срещали, харесвали, ухажвали?
- Това е интересно като знание. Младите хора си нямат понятие, какво представлява сглядата. Сгляда означава избор, оглеждане за мома, сглядата е среща между двама души, обикновено нагласена. На Димитровден играят сглядно хоро, за да могат момците и техните родители да си харесат невеста. Това избиране е ставало и когато момите са ходили за вода на чешмата, по различни седенки.
Обърнахме се към традициите, защото патриархалното е свенливо романтичното и това е нещото, което ни липсва в днешно време. Сега можем да се запознаем с някого по различен начин. Местата за срещите са различни.
- Има ли интересна история със сглядата в нашия край?
- Очакваме някои от нашите посетители да разкажат такава история.
- Ще организирате сгляда всяка сряда. Какво ще е различното?
- Хората правят сглядата различна. Колкото хора, толкова различни гледни точки. Ако някой има желание, мисля че ще има, намерение за среща идва в Етнографската експодиция, разглежда изложбата и прави вероятно и своята спонтанна среща.

Галерия