Роза Боянова ще представи новата си книга на 21-и февруари в Дома на писателя от 18.00 часа. Снимки Лина Главинова

Роза Боянова ще представи новата си книга на 21-и февруари в Дома на писателя от 18.00 часа. Снимки Лина Главинова

Поетесата Роза Боянова ще зарадва своите почитатели с новата си стихосбирка "АЛТ. Стиховете, които ме избраха". Последната, 16-та книга на Боянова, ще бъде  представена не от кой да е, а от Иван Гранитски - издател, литературен критик и поет на 21-и февруари 2020 г. от 18.00 часа в Дом на писателя Бургас. "От години се познавам с Гранитски, участвали сме в различни литературни срещи и форуми, но за първи път той ще представи моя стихосбирка. Вълнувам се толкова много, както през далечната 1883-та година, когато Христо Фотев написа рецензия за първата ми стихосбирка "Жива вода", сподели пред екип на сайт "Черноморие" поетесата. (Рецензията, написана на ръка от Фотев на 5-ти април 1983 година се пази в музейния кът "Насаме с Христо Фотев" в Дома на писателя Бургас на улица "Вола" №1 б.а.).

В "АЛТ. Стиховете, които ме избраха" са включени избрани стихове за любовта, писани в продължение на години от Роза Боянова - носителка на десетки литературни награди, както и на плакети "Христо Фотев" и "Пегас". Съставител и редактор на новата стихосбирка на Боянова е бургаският поет Иван Брегов, художник на корицата е Румен Михайлов. Читалище "Любен Каравелов 1940" е организатор на премиерата - рецитал "АЛТ. Стиховете, които ме избраха. Гласът, с който ви говоря. АЛТ". Вечерта на 21-и февруари стихове ще чете, както самата авторка, така и нейната дъщеря Грета Коцева. Ще им акомпанират Самира Алваш - пиано и Ива Тошева - пиано. Първата ще изпълни "Лунната соната" на Бетовен и "Октомври" ("Есенна песен") на Чайковски. А втората пианистка ще изсвири своя композиция по стихотворението на Боянова - "Поезията е спасение", научи сайт "Черноморие".

Роза Боянова е автор на 16 книги с поезия и публицистика. Първата "Жадна вода" излиза през 1984 г. в издателство "Христо Г. Данов" - Пловдив и донася на поетесата националната награда за дебют "Владимир Башев". Книгата "Далечен диптих", издадена в "Либра Скорп" през 2007 г. е удостоена с националната награда за лирика "Иван Пейчев". Стихосбирката на Роза Боянова "Медът на поезията" е преведена и издадена в Скопие (2009 година) и в Букурещ (2011 година). В момента в издателство "Макавей" - Скопие е под печат книгата й "Обратна гравитация". Нейни стихове са превеждани на английски, руски, немски, украински, гръцки, турски, полски, хърватски и румънски език. Роза Боянова е създател на литературно студио "Митични птици" към читалище "Любен Каравелов 1940" и е сред учредителите на Майски срещи на славянските творци - "Свято слово" и Международния литературен конкурс за младежи "Изкуство против дрогата". Тя е член на Съюза на българските писатели. Била е председател на сдружение "Бургаска писателска общност" (2015-2018 г.), "Почетен гражданин на Бургас"  от 2012 година.

Галерия