Това е първата среща на Нейно Превъзходителство Йоана Предеску - посланик на Румъния у нас (вляво) с представители на бизнеса в Бургас. Снимки Черноморие-бг

Това е първата среща на Нейно Превъзходителство Йоана Предеску - посланик на Румъния у нас (вляво) с представители на бизнеса в Бургас. Снимки Черноморие-бг

Новият румънски посланик у нас Нейно Превъзходителство Йоана Предеску се срещна с членове на бургаската Търговско-индустриална камара. Председателят на ТИК - Жорж Дерелиев и зам.-председателят на организацията Видка Вълчева бяха домакини на форума, който се проведе в новата сграда на Регионална библиотека "Пейо Яворов". В работната среща взеха участие представители на бизнеса, на IT сектора, на туризма и представители на медиите, както и почетният консул на Република Румъния в Бургас Евгения Попеску и търговското аташе в посолството на Румъния в София - Аурелиа Домницяну.

Възможности за облекчаване на трафика и намаляване на времето за чакане на българо-румънската граница (транспортните фирми губят понякога ден или два за минаване през границата б.а.) и централизирана система, която да улеснява намирането на логистични фирми от двете страни на Дунава бяха част от проблемите, които участниците от бизнеса споделиха по време на срещата с посланик Предеску. Нейно Превъзходителство подчерта, че се работи активно в посока намаляване на времето за преминаване на товарните автомобили от България към Румъния и обратно, но има още какво да се изиска за подобряване на ситуацията. Тя насърчи представителите на фирмите, които изнасят или внасят продукция в нейната родина да подават сигнали до посолството, до граничните и митническите служби, ако имат затруднения при преминаването на границата.

Нейно Превъзходителство Йоана Предеску подчерта, колко положително е действието на правителството на Румъния за отваряне на границите за влизащи от България. Броени дни след тези действия това решение взеха и властите в България. През т.нар. "зелен коридор" между двете страни минаването става без нуждата от карантина, предоставяне на сертификат за ваксинация срещу корона вируса или отрицателен PCR тест. Това допълнително ще увеличи потока от пътуващи между двете съседни страни, най-вече в сферата на туризма.

"Както Вие се радвате на румънски туристи, така и ние се надяваме, че ще радваме все повече на български туристи", подчерта посланикът на Румъния по време на работната среща.

Ден по-рано Нейно Превъзходителство Йоана Предеску, почетният консул на Румъния в Бургас Евгения Попеску и търговското аташе в посолството на Румъния в София - Аурелиа Домницяну се срещнаха с областния управител на област Бургас Мария Нейкова и с кмета на община Бургас Димитър Николов.

Галерия