DSC_7383

DSC_7383

Румен Христов: На бургазлии е нужен достъпен и атрактивен транспорт

и със синдикална дейност. Каква е причината да влезете в политиката?

- В листата на партия "Български социалдемократи" влизам като представител на гражданската квота т.е. нямам партийна принадлежност. Присъствието ми в листата е заради личното ми и дългогодишно познанство с областния председател на партията в Бургас Дина Димитрова. През дългите години съм имал възможността да водя доста битки на синдикалното поле с нея и затова смятам, че е човек, който заслужава да бъде подкрепен и човек на когото не мога да откажа.

- Вие сте втори в листата за общински съветници на "Български социалдемократи". От къде дойде покана да се присъедините към партията за местния вот?

- Предложението дойде от Дина Димитрова. Не обичам да се занимава с политика, но като цяло за съжаление през последните години се оказва, че политиката в национален план и на местно ниво оказва влияние върху бизнеса, и той зависи от нея. За съжаление, защото това предполага бизнесът да не е независим, да има политика в него, което е неприятно, но е факт.

- Каква е ролята на бизнесмена-съветник в Общинския съвет? Не се ли страхувате, че могат да ви обвинят, че влизате в местния парламент, за да решавате ваши проблеми? Има бизнес партии, които точно това правят...

- Не знам кой и с какво основание би упрекнал някого, че защитава бизнеса си. В крайна сметка, за да оцелее един бизнес той трябва да бъде защитаван. Нашето ежедневие е да го защитаваме и развиваме.

По-разумно е отговор на този въпрос да дадат хората, дай Боже да имам възможността да вляза в ОбС и да работя. Казвал съм го и друг път - транспортът е тежък и сложен бизнес. В един град като Бургас човек, който познава този бизнес би бил полезен.

- Вашият бизнес е свързан с транспорта. Управител сте на "М-БУС". Като човек от бранша, какви са според вас транспортните проблеми на Бургас?

- Бургас има много транспортни проблеми. Транспортната схема не е променяна повече от 15 години. През тези 15 години сме свидетели, че Бургас се разрастна много. През последния мандат на местната управа се забелязват съвсем незначителни, но все пак някои промени. Например с оглед на развитието на промишлена зона "Север" трябда са се промени транспорта, там транспортните връзки са ограничени, в някои части дори няма такива. Големи зони от града остават непокрити от обществения транспорт - например има транспорт по "Мария Луиза" и след това чак по "Христо Ботев" и "Демокрация". Вярно е, че градът е така структуриран с малки и тесни улици, но мисля, че и градската транспортна схема има възможности за развитие.

- Какви идеи може да предложите в бъдещия ОбС, които да са реално приложими и за облекчат транспорта на общината?

- Проблемите са свързани с това, което се надявам, че се ще успее да се реализира с проекта "Интегриран градски транспорт". За да има добър транспорт и да  се разтовари централната градска част от автомобили не е достатъчно да се въведе само "Синя зона", платено паркиране и скъпи "паяци". Ако на бургаския гражданин му се предоставят нормални условия - нови автобуси, чисти, добре охладени и добре стоплени през различните сезони, с добър, учестен график много от хората ще предпочитат да икономисат средства от бюджета си и да се придвижат с градския транспорт облекчавайки, пак казвам, централната градска част, "Синя зона". Проектът за интегриран градски транспорт - закупуването на 67 автобуса за над 20 млн. лева предполага значително увеличение на приходите в дейността на общинската фирма, за да може да бъде изплатена тази инвестиция.

- Как може да се увеличат тези приходи?

- Транспортът трябва да е атрактивен, достъпен за всички и привликателен.

- Когато се говори за транспорт, се визира обикновено този в града.Защо транспорта от Бургас към съставните селища е на такова ниско ниво и качество на обслужване незадоволително?

- Отговорите не са толкова сложни. Предполага се, може би, че хората от крайните квартали и съставните селища са с по-ниски изисквания по отношение на услугата, поддържат по-нисък стандарт на живот и се задоволяват с по-малко и затова превозвачът с лека ръка насочва по-старите и некачествените возила натам. Това разбира се не трябва да е така. Надявам се, че с програмата "Джаспърс" (по нея не реализира проекта "Интегриран градски транспорт б.а.) нещата ще се нормализират. В пресата често срещам материали и сега по време на кампанията хората се оплакват от обслужването. Трябва да се има предвид и друго изключително занижената платежоспособност на хората не вещае нищо добро за обществения транспорт, защото транспортния бизнес за превоз на пътници е скъп и тежък. Ако инвестицията за една таксиметрова компания е от порядъка на 10-15 000 лева за нов автомобил, един хубав автобус, който да отговори на всички претенции на клиентите струва около 200 000 евро. Ако няма инвестиции - европейски, държавни, общински за превозвачите и дългосрочна сигурност за тях, няма как да се случат нещата. Всеки превозвач иска да извършва транспорт с най-хубавото возило и да е предпочитан за това, но и нашите сметки включително показват, че с краткосрочни договори по-ниски от колкото срока на един лизинг няма как да се случат нещата т.е. общината трябва да предложи на хпревозвача договор за 10-15 години, за да може той да инвестира в нови автобуси, да има време да ги изплати и да има време да спечели нещо.