С изказването си по време на дебата Румен Радев (в средата) предизвика серия от реакции от страна на Украйна, ЕС и САЩ. Снимка Архив Черноморие-бг

С изказването си по време на дебата Румен Радев (в средата) предизвика серия от реакции от страна на Украйна, ЕС и САЩ. Снимка Архив Черноморие-бг

"Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, "в момента" Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път. Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници", това се казва в позиция разпространена до медиите от Президенството.

В нея пише още: "Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни  мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта".

Днес по-рано от Посолството на САЩ у нас излязоха с позиция по отношение на изказването на Румен Радев по време на предизборния дебат с Анастас Герджиков, който се състоя на 11-ти ноември. 

"Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като "руски". Това се посочва в изявление на Посолството на САЩ в България.

"Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински", се казва още в позицията.

"Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова. През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти, както във Вашингтон, така и в София", завършват изявлението си от американското посолство.