Главният герой Румен Статков гледа за първи път филма заедно с гостите на премиерата. Снимки Черноморие-бг

Главният герой Румен Статков гледа за първи път филма заедно с гостите на премиерата. Снимки Черноморие-бг

Румен Статков открехна вратата към необятния свят на изкуството си. Той поведе бургазлии на едно пътешествие, което е започнало, когато е бил само на 2 години и 8 месеца, за да стигне до днес, когато с размаха на четката си оставя своите послания върху платното.

Животът на човек не може да бъде събран в едни филм, още по-малко творчеството на един художник, който е достигнал до неподозирани висини на изкуството. 

Документалният филм "Небето, което целува морето" е само една стъпка в опита другите да се докоснат до космическата душевност на Румен Статков. Автор на филма е операторът Росен Петров. Той спечели подкрепа по Програмата за финансиране на културни проекти на Община Бургас. А неговата премиера събра приятели и почитатели на твореца в културен център "Морско казино". Зала "Петя Дубарова" се оказа тясна да събере всички, които искаха да изгледат филма и да попълнят елементите от пъзела, наречен Румен Статков.

Документалният филм проследява първите стъпки на художника в изкуството, срещата му с творбитена световните колоси, обучението му в Художествената гимназия в София, приемът в Националната художествена академия и различни етапи от развитието му на автор. От първите рисунки през циклите, серията от шаржове, илюстрацията на детски книжки до предизвикателството да създаде своя школа за рисуване.

"Небето, което целува морето" показва връзката на Румен Статков с морската стихия и как тя го провокира през годините. Филмът е като начало на един разказ, чието продължение предстои.

Галерия