Румен Велев се заръща в бургаския театър след десетгодишно отсъствие. Снимка Личен архив

Румен Велев се заръща в бургаския театър след десетгодишно отсъствие. Снимка Личен архив

Режисьорът Румен Велев ще отбележи своя 70-ти рожден ден с нов спектакъл на сцената на драматичен театър "Адриана Будевска". Той е по пиесата "Училище за бащи" от Жан Ануи. Премиерата е планирана за 10-ти февруари.

"За последно Румен Велев постави спектакъл в театъра преди 10 години за предишната му годишнина", припомни директорът на бургаския храм на Мелпомена Борислав Чакринов. През 2013 година Румен Велев постави комедията "Когато котката я няма...". Тогава в ролите влязоха Аглика Бояджиева (Милдрид Роупър), Стоян Памуков (Джордж Роупър), Зорница Ковачева (Етел Помфри), Валери Еличов (Хъмфри Помфри), Деница Денчева (Дженифър Фрейзър) и Невена Цанева (Шърли).

Десет години по-късно ражисьорът отново ще работи с актьорите от "Адриана Будевска". Този път той е избрал - Валери Еличов, Златко Ангелов, Ива Трифонова, Милена Маркова и Тони Минасян. В "Училище за бащи" Милена Маркова, коятно е дъщеря на актьорите Аглика Бояджиева и Емил Марков, и отскоро е част от трупата на бургаския театър, ще направи своята първа роля в "Адриана Будевска".

Жан Ануи е един от най-големите и най-многоликите драматурзи на ХХ в. работи в почти всички възможни жанрове - от съвременна интерпретация на класически и антични сюжети, исторически пиеси до криминалета и поетични текстове.

"Училище за бащи" е реплика на класицизма, на Молиер и неговото "Училище за жени". Запазвайки формата на класическия театър през смях поставя на дискусия проблеми на съвременния морал. Една забавна комедия за конфликта между разума и чувствата, още една прекрасна история за силата на любовта, което преодолява всички ограничения и прегради.

Прекрасната музика на Стефан Димитров по стихове на Ваньо Вълчев, плюс прекрасната и талантлива актьорска игра и умна режисура превръщат спектакъла в изискано и забавно зрелище за ценители.

С тази постановка ДТ "Адриана Будевска" отбелязва 70-годишнината на известния бургаски режисьор Румен Велев.