Рушен Виденлиев е член на журито на бургаския филмов фестивал

Рушен Виденлиев е член на журито на бургаския филмов фестивал

Рушен Виденлиев е роден на 3-ти август 1980 година в София. На 10-годишна възраст е приет във Fettes College, Шотландия, където продължава да развива интересите си в спорта и театралното изкуство. Участва активно както в спортния живот на колежа, така и във всички театрални постановки. С ролята на Грегор Самса става част от програмата на влиятелния Edinburgh Fringe Festival.

След колежа пътува и живее на различни места. Приет е в Кино академията в Ню Йорк, но избира Бристолския университет, където учи театър и кино.

Руши става популярен като певец в България през 2001 г. Дебютира на българската сцена с песента "Всичко се връща". Той се занимава с музика, кино и театър.

За ролята си във филма "18% сиво" преди броени дни получи наградата за най-добра мъжка роля от 66-тото издание на международния кинофестивал в Таормина (Сицилия).

Тази година той е част от журито на "Burgas International Film Fest".

- Преди броени дни спечелихте награда за мъжка роля от фестивал в Италия. Очаквана ли беше тя?

- Съвсем не. Мислех, че само филма е в съзтезателната програма и много приятно се изненадох.

- Живял сте в чужбина. Как това Ви помогна да се въплатите в героя Ви в "18% сиво"?

- Освен, че е българин, Зак е мъж на 35 плюс, фотограф в Лондон, загубил е фокус, губи и любовта си... Ако съм научил нещо, то е за човешките отношения. Не съм имал задачата да играя национални черти.

- Вие сте член на журито на BIFF. Какво е усещането да оценявате работата на своите колеги?

- Много ми е приятно. Имам огромно уважение към всеки, който е успял да направи филм, защото обикновено шансовете за финансиране и логистика вървят срещу него. И ако накрая се получи нещо смислено, което докосва - много ме радва. А селекцията тази година е страхотна!