DSC_6332

DSC_6332

Руси Куртлаков: Коджакафалията е пример за мен

През 1998 година създава "Ремонтстрой" АД, чийто изпълнителен директор е.

Рисуването и фотографията са неговата страст. Собственик е на галерия "Бургас", меценат. През декември 2016 година Общинския съвет на Бургас го удостои със званието "Почетен гражданин".

Семеен, с един син и трима внуци.

- Г-н Куртлаков, преди месец получихте званието "Почетен гражданин на Бургас". Тежи ли това отличие и какво удовлетворение ви носи?

- Изключително съм доволен и ме радва, че ми бе присъдено званието "Почетен гражданин на Бургас". Приемам го като признание на моя труд, на начина по който живея,на това което съм могъл безкористно да направя за бургазлии и моя град Бургас. Приемам го и като признание към моето семейство, към моято съпруга, към моя син. Приемам го и като признание към моите колеги от "Ремонтстрой" АД, с които работим повече от 30 години и разбирам, че без тях не бих бил това което съм.

Благодарен съм на моите приятели - бургаските художници и на Инициативния комитет, които ме предложиха за званието. Благодарен съм на кмета на Бургас Димитър Николов и на Общинския съвет, който гласува единодушно предложението.

- Вие не сте кореняк бургазлия, но целият ви живот - личен и професионален, е свързан с Бургас. Какво е за вас градът на Христо Фотев и Георги Баев?

- Бургас е всичко за мен. Бургас е моят град, в който живея, работя, творя. Тук са моите колеги и приятели.

Изключително съм доволен, че града се променя. Стана по-чист, по-красив, по-слънчев и просторен. Но това не прави хората, които живеят в него по-щастливи.

Аз мечтая с усилията на всички да направим град Бургас най-добрият град за правене на бизнес, за правене на добро изкуство, за развитие на спорта, а нашите деца да получават най-добро образование.

И тогава нашият град ще бъде най-здравословният и винаги най-добрият за живеене, дори в София да ни връчват отличието.

Мечтая да пазим и тачим паметта на нашите съграждани, допринесли за славата на Бургас, като град в който са се родили, живяли и творили такива личности като Александър Георгиев Коджакафалията, Апостол Карамитев, Христо Фотев, Георги Баев, Георги Калоянчев и други.

- В свободното си време рисувате и снимате. Тези ви занимавия ви зареждат с енергия или ви дават възможност да се откъснете от делника?

- Аз съм човек с такава натура, че никога не бездейства. Не губя никакво време. Винаги върша нещо полезно. Работя, рисувам, уча, занимавам се с обществена дейност, дори и когато имам срещи се опитвам да почерпя някаква полезна поука, да науча нещо. Предпочитам срещи с умни хора.

Рисуването ми е дар Божий, аз се пренасям в света на изкуството, в цвета на багрите и играта на светлината, а това ме зарежда с енергия и виждам, че се ражда нещо особено, когато се получи.

- Известен сте като един от големите меценати и благодетели на съвременен Бургас. Какво ви кара да продължавате да подкрепяте изкуството и социални каузи?

- Човек не може да живее сам за себе си. Обичам контактите с хората, обичам да помагам при нужда. Не мога да отказвам или ако някога го направя, след това ми става тъжно, преживявам го и се упреквам. Когато помагам или дарявам, аз чувствам по-голяма радост от този, на когото съм дал. Чувствам се удовлетворен, полезен и тогава си казвам - заслужава си човек да живее и раздава добрина.

Признание не търся.

Обичам даровитите хора, трудолюбивите, амбициозните, които искат да работят не само за себе си, но и със своя труд да дарят и подпомагат другите. Готов съм винаги да подкрепям такива хора и да помагам.

- Александър Георгиев Коджакафалията е един големите дарители на Бургас. Той оставя цялото си наследство на града и неговите жители. Вие дарявате средства за изграждане на паметници, монументи, параклисии в града. Някои ви сравняват с Коджакафалията, заради това, че не отказвате финансова помощ. Как приемате това сравнение?

- Александър Георгиев Коджакафалията е една голяма личност. Аз не мога да се сравнявам с него и не е редно. Но той е пример за подражание за мен и се опитвам да бъда като него.

- От позицията на времето коя мъдрост бихте предали на по-младото поколение?

- Искам младите хора преди всичко да обичат много труда, да се трудят изключително много. Всички не можем да бъдем образовани, много умни, но трябва да бъдем мното трудолюбиви. А принципът ни да бъде, че живеем, за да бъдем полезни на хората, на града си, на държавага си. Да забравим омразата и завистта.

- На какво изкушение не бихте устояли в днешно време?

- Не бих устоял на изкушението да не вляза в изложбен салон или да не помилвам малко дете.

- Какво очаквате от 2017 година в личен и служебен план?

- От 2017 година очаквам да ме дари с много работа, да нарисувам най-добрите си картини и да направя най-добрите снимки. Да срещна много интересни хора и да открия нови приятели.

Нека през 2017 година нашите политици да прекратят с омразата, завистта, лошото поведение на обществени места, по телевизията, а да се обединят от каузата за красива и богата България и щастлив и богат народ.