Бизнесменът Руси Куртлаков (вляво) и кметът на Камено Жельо Вардунски показаха на Мария Нейкова кръста, който се издига в града. Снимки Областна управа

Бизнесменът Руси Куртлаков (вляво) и кметът на Камено Жельо Вардунски показаха на Мария Нейкова кръста, който се издига в града. Снимки Областна управа

Руси Куртлаков получи грамота и почетния знак на Областна управа за своята благотворителност от областния управител на област Бургас Мария Нейкова. Собственикът на "Ремонтстрой" подари 8-метров кръст на жителите на Камено.

Руси Куртлаков дари 8-метров кръст на жителите на Камено

Мария Нейкова връчи отличието на бургаския бизнесменс в кабинета на кмета на Камено Жельо Вардунски."Чест е да получа това отличие лично от Вас. За мен Вие сте държавник, който с делата си показва, че работи за хората и родината. Пожелавам Ви дълъг политически живот", каза Руси Куртлаков на областния управител. Той и кметът на община Камено Жельо Вардунски показаха кръста на Мария Нейкова..

Идеята и изработването на кръста са на Руси Куртлаков и на работниците във фирмата му. С помощта на мецената са изградени някои от емблематичните обекти в Бургас - кръста на Шилото, паметника на българския войник пред Военния клуб, паметника на Апостол Карамитев пред Летния театър и други. За всичко това Руси Куртлаков с присъщата за него скромност споделя, че "всеки дошъл на тази земя не само трябва да иска, но и да дава".

Втората грамота и почетен знак Мария Нейкова връчи на Димитър Станчев и Ралица Кунева - млади хора, посветили се на пчеларството и земеделието. В конкуренция с представители на 14 държави дейността им получи европейско отличие за "Най-добър проект за принос в развитието на селските райони". В стопанството си отглеждат 2200 пчелни семейства, разположени в 32 прекрасни кътчета из Странджа. В базата им в село Индже войвода са разгърнали няколко производства, които затварят цикъла при отглеждането на пчелите. Младите фермери са разработили и производства за преработка на плодове и зеленчуци, шоколади и тахани, в чиито рецепти влагат мед и така добавят стойност на продукта, който добиват. Базата в село Индже войвода, един слабо развит икономически край на България, е най-големият работодател в региона. Освен че усилено развиват модерно и екологично земеделие, Ралица и Димитър са родители на 4 деца и двигател за възраждането на българското село и Странджа. "Вярваме в това, което правим и ще се радваме местната и държавна власт да се присъединят към усилията ни", споделиха пред областния управител Димитър и Ралица. От своя страна Мария Нейкова се ангажира да съдейства за осъществяване на бъдещите им проекти, сред които е изграждането на парк и пространства за децата.