Близо 30 руснаци, които живят в Бургас, протестираха днес срещу задържането на Алексей Навални. Снимки Валентина Радостинова

Близо 30 руснаци, които живят в Бургас, протестираха днес срещу задържането на Алексей Навални. Снимки Валентина Радостинова

Руската общност в Бургас излезе на протест срещу задържането на опозицонера Алексей Навални. С плакати с надпис: "Путин вор", "Россия отправлена старичком" и "Свободу Навалньному" 30-та руснаци се събраха пред Съдебната палата в морския град.

Руският опозоционен политик Алексей Навални бе задържан преди 6 дни, минути, след като слезе от самолета на летище "Шереметиево" в Москва, докъдето летя с полет от Берлин. Обвиненията срещу него са, че е нарушил условната си присъда. Навални бе на лечение в Германия, след предполагаемо отравяне.

"Оглушителна е тишината и мълчанието от президента Радев по отношение на задържането на опозиционния лидер Алексей Навални в Русия, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в град Сливница. "До този момент той не се е произнесъл. Нещо повече - европейски депутати, и началникът на кабинета му е европейски депутат,  не влязоха да се регистрират докато се гласуваше резолюцията на Европейския парламент за Навални ", напомни премиерът Борисов. "Тук не става въпрос да се месим във вътрешната работа на Руската федерация. Тук става въпрос за чисто демократичен процес - че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управлнеие, има право на своя глас. Защо в България да го има и то в пълния му обем, а на друго място - не", добави министър-председателят. Премиерът Борисов предложи президентът Радев също да заяви какво мисли по въпроса. "Защото и Европейският съвет, и Европейският парламент, и Европейската комсия настояваме за незабавното му освобождаване", посочи още министър-председателят Бойко Борисов.

Галерия