Пътниците от полета от Меминген бяха посрещнати официално на бургаското летище. Снимка Архив Черноморие-Бг

Пътниците от полета от Меминген бяха посрещнати официално на бургаското летище. Снимка Архив Черноморие-Бг

Ирландската авиокомпания "Ryanair" затваря базата си в Бургас и от следващата пролет няма да изпълнява полети от и до "Летище Бургас", научи "Черноморие". Представител на фирмата се е срещнал със служителите и им е съобщил новината. Тя ги е сварила неподготвени, тъй като последните полети на компанията трябва да бъдат изпълнени до края на този месец и веднага след това пилотите и стюардесите да бъдат пренасочени към друго летище. Кое ще бъде то обаче не им е било съобщено. Новината, че ирландците закриват базата си, е неприятна най-вече за местните, които са изразили вече предпочитанието си да излязат в неплатен отпуск с очакванията, че от следващата пролет ще се върнат на работа и местата им ще се пазят.

"Ryanair" стъпи на бургаското летище тази пролет в края на март след близо двегодишни преговори. Компанията бе привлечена след изразено желание от страна на четири морски общини - Бургас, Несебър, Поморие и Созопол. В края на 2016 година с решение на Общинския съвет в Бургас бе създаден Фонд за стимулиране на полетите. Всяка една от четирите общини трябваше да участва финансово в този фонд. Средствата от него трябваше да отидат за компанията при условие, че извършва от Бургас два полета целогодишно. За целта бе създадено сдружение "Асоциация Бургаски залив". В него членуват общините Бургас, Несебър, Поморие и Созопол. На свое заседание сдружението реши, че при необходимост Община Бургас ще осигури средства за следващите три години за дофинансиране на разликата до 100 000 евро на маршрут годишно за два целогодишни маршрута.

Сериозността и интересът на намеренията на ирландската авиокомпания бе потвърдена и с пристигането на Дейвид О'Брайън - изпълнителен директор на "Ryаnair". На съвместна пресконференция, в която участваха Улрих Хеппе - главен изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджъмънт", директора на а"Летище Бургас" Георги Чипилски и кметът на Бургас Димитър Николов, Дейвид О'Брайън обяви дестинациите, до които ще летят самолетите на компанията от "Летище Бургас". Първият полет бе обявен за 18-и март 2018 година (той напрактика бе изпълнен на 27-ми март тази година б.а.). "Компанията ще има базин самолет на бургаското летище, а инвестицията, която ще бъде направена възлиза на 100 млн. евро", заяви на 19-ти септември 2017 година Дейвид О'Брайън.
През активния летен сезон компанията изпълняваше полети до Рига - Латвия, Братислава - Словакия, Дюселдорф, Франкфурт-Хан и Меминген - Германия, Варшава и Краков - Полша, Тел Авив - Израел. Освен тези дестинации, самолетите на компанията ще летят целогодишно два пъти в седмицата до Мюнхен - Германия и до Милано - Италия.
"Чест е да си партнираме с "Ryanair" и "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт". Разкриването на двете целогодишни линии дават възможност да се увеличи сезона тук на Черноморието", каза на брифинга преди малко повече от година кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Първият полет на авиокомпанията бе изпълнен от Братислава до "Летище Бургас" на 27-ми март. Така бе дадено началото на новите 11 дестинации, които бяха обслужване през активния сезон от базирания на бургаския аеропорт самолет на ирландската авиокомпания. Дестинациите бяха до Братислава (Словакия), до "Летище Везе" - Дюселдорф (Германия), до "Летище Хан" - Франкфурт (Германия), до Краков (Полша), до "Летище Меминген" - Мюнхен (Германия), до "Летище Бергамо" - Милано (Италия), до Рига (Латвия), Жешов (Полша), до Тел Авив (Израел), до "Летище Модлин" - Варшава (Полша) и до Каунас (Литва).
Освен новите дестинации, ирландската авиокомпания откри и 87-а си база на бургаското летище, на която бе базиран техен самолет и разкри 187 работни места. Очакванията в началото на сезона бяха по тези маршрути да бъдат обслужени 250 000 пътници.
"Миналата година имахме ръст от 3%, а тази година очакваме той да бъде 10% и благодарение на ирландската компания", каза тогава Улрих Хеппе - изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, концесионер на "Летище Бургас". Той заедно с областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, с кмета на Община Бургас Димитър Николов и с директора на летището Георги Чипилски посрещнаха пътниците от полета от Меминген. На борда на самолета тогава пътува и Олга Палонка - мениджър продажби и маркетинг на "Ryanair". С полетите на ирландската авиокомпания бе даден официалният старт на чартърния сезон на бургаското летище.
В края на август обаче стана ясно, че обещаните два целогодишни полета до Италия и Германия няма да бъдат изпълнявани.

"Ryanair" не е имал или спирал маршрути до "Летище Бургас". Маршрутите функционират на сезонен принцип през лятото (както "Ryanair" прави в други "сезонни" места като Задар и Ибиса), а полетите за зимния сезон не са били в продажба", това е официалното становище на ирландската авиокомпания, което бе изпратено на редакционната поща на "Черноморие" в края на август. Изявлението бе подписано от Денис Барабас - заместник-мениджър в отдел "Маркетинг и продажби" за CEE and Balkans.
"Понастоящем финализираме графика за "Сезон 2019", който ще бъде обявен скоро", пише още в писмото, изпратено до "Черноморие".

На официалната страница на компанията не може да се направи резервация за полети от и до Бургас за пролетта на 2019 година. От фирмата обявиха новите си дестинации и те не включват полети от "Летище Бургас".

"Средства от Фонда за стимулиране на полетите не са превеждани по сметка на "Ryanair", след като стана ясно, че полети през зимата няма да има. Това е информацията, която имаме", каза пред "Черноморие" Ивелина Стратева - директор на дирекция “Икономика и стопански дейности" в община Бургас.

На "Летище Бургас" знаят само, че полети през зимата няма да бъдат изпълнявани от ирланската авиокомпания. От "Ryanair" не са ги информирали за намеренията си да затворят базата тук.