Ръст на заболелите от дребна шарка в Бургас

Заболеваемостта е завишена, но няма обявена епидемия, тъй като епидемиите се констатират и обявяват от РИОКОЗ-Бургас, а не от болницата. РИКОЗ-Бургас е уведомена за всеки случай на морбили, лекуван в болницата.

 

Морбили (дребна шарка) рядко налага хоспитализиране, освен в случаите на усложнения. Най-честите усложнения са пневмонии, менингити, нерядко се стига и до менингоенцефалити. Именно тези усложнения се лекуват в болницата, уточниха от ръководството й.

Пациентите са предимно от малцинствените групи, наблюдават се цели райони с повишена заболеваемост – Айтос, Карнобат, кварталите с предимно ромско население в Бургас като "Победа", "Меден рудник", "Горно Езерово". Болестта е заразна, като боледуват предимно деца и юноши, но могат да бъдат засегнати и други неимунизирани хора. Вирусната инфекция засяга предимно дихателната система.

Към момента в бургаската болница са регистрирани 28 случая на усложнения след морбили, като при един от тях изходът е бил летален. Починало е 8-годишно дете, което е развило тежка пневмония. Детето също е от малцинствен произход, родом от Айтос. Било е настанено в социален дом.

Има леко повишаване на дихателните заболявания, показва медицинската статистика на преминалите болни през Спешното отделение за почивните дни. Според лекарите това се дължи най-вече на топлото време, което благоприятства предаването на вирусите.