Препоръките са за морето в района на община Царево. Снимка Архив Черноморие-бг

Препоръките са за морето в района на община Царево. Снимка Архив Черноморие-бг

Във връзка с обявеното бедствено положение на територията на Община Царево вследствие на безпрецедентните обилни валежи и навлизане на огромни маси кална вода чрез реки и дерета в морската акватория, директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров, предприема мерки за недопускане неблагоприятно въздействие върху здравето на къпещите се. От РЗИ препоръчват временно преустановяване на къпането в засегнатите от бедствието зони за къпане в Община Царево до доказване съответствието на микробиологичните показатели на морската вода с действащата нормативна база. За това е информиран и кмета на общината Георги Лапчев.

От РЗИ препоръчват още:

1. По отношение на възстановителните операции, провеждани от представители на институции, служебно ангажирани лица в тях, както и хората от населените места и доброволци, да се спазват следните превантивни мерки:

- задължително използване на лични предпазни средства – предпазно облекло, маски и ръкавици от лицата, при разчистване, при изнасяне на умрели животни, наводнени храни или други вещи, които биха се оказали потенциални източници на заразяване или причина за възникване на епидемия, както и при извършване на дезинфекционни дейности;

- при нараняване целостта на кожата, гражданите следва да се обръщат към ОПЛ за да се извърши почистване и обработка на раната за предотвратяване на инфекция и за преценка на необходимостта от извършване на ваксинация/реимунизация против тетанус.

2. Във връзка с осъществяването на дейностите по т. 1, е необходимо кметствата да осигурят и контролират своевременното извозване на сметта, както и дезинфекцията и дезинсекцията на контейнерите за смет или местата за събирането ѝ.

3. По отношение на създадената организация за почистване и дезинфекция на засегнатите места от наводнението, е необходимо следното:

- да се почистят всички канали и дерета и да се отводнят частни и общински имоти;

- да се дезинфекцират улици, къщи и помещения, в които се съхраняват храни;

- да се извърши цялостна аварийна дезинфекция и дезинсекция на територията на засегнатото населено място. Обръщаме Ви внимание, че за осъществяването на качествена дезинфекция, е необходимо дезинфекционните разтвори да бъдат правилно приготвени, в съответствие с указанието на техния производител.

4. По отношение на проблемите с водоснабдяването, породени от наводнение на централните водоизточници и съоръженията за доставяне на вода за питейно-битови цели, да се оповести населението, че РЗИ-Бургас препоръчва течащата вода от централни и местни водоизточници да се използва само за битови цели, а за пиене и приготвяне на храна – само бутилирана минерална/трапезна вода или такава осигурена от цистерна. Водата от централното водоснабдяване да не се използва за пиене и приготвяне на храна. Забраната ще продължи до получаване на трайни, последователни лабораторни резултати, съответстващи на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели;

Водата, добита от кладенци и сондажи на територията на частни имоти, също да не се използва за пиене и приготвяне на храна.

5. Спазване на лична хигиена – миене на ръцете и дезинфекция.

6. При високи температури на околната среда има висок риск от бързо влошаване качествата на храната, поради което храната да се приготвя в количество само за еднократен прием.

7. Да се избягва консумацията на съмнителни домашни консерви, особено при нарушаване целостта на опаковките или промяна на външния им вид. Консервите да се консумират непосредствено след отварянето им.

8. Хранителни продукти трябва да се съхраняват само в плътно покрити съдове, за да се избегне рискът от преносители на инфекциозни хранителни заболявания-насекоми, гризачи и др.

9. При поява на симптоми от стомашно - чревно заболяване – диария, повръщане, втрисане, температура, обща слабост, незабавно потърсете лекарска помощ.

10. Болни със стомашно-чревно разстройство не трябва да се включват в приготвяне и сервиране на храната

При нормализиране и оттегляне на водата от засегнатите от наводнението населени места в Община Царево, РЗИ-Бургас ще предприеме действия по пробонабиране на питейни води от централната водопроводна мрежа за провеждане на анализи по химични и микробиологични показатели и проверка за съответствието на същата с изискванията на Наредба № 9 за качество на водата, предназначена за питейно-битови цели. За резултатите от проведените анализи и предприети мерки своевременно ще бъде информиран кмета и населението на съответното населено място.

Ще бъдат извършени проверки в населените места с цел предотвратяване на разпространението на заразни болести сред населението в следствие на наводненията.