В РИМ - Бургас са спечелили четири проекта през 2017 година. Снимка Лина Главинова

В РИМ - Бургас са спечелили четири проекта през 2017 година. Снимка Лина Главинова

12 280 лева са изразходвани за социализация на сградата Етнографския музей в Бургас. Средствата са осигурени от Агенцията за хора с увреждания по проект "Осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания в Етнографски музей  - град Бургас", похвалиха се от Регионален исторически музей в морския град.

През 2017 година бе открита обновената експозиция на Археологически музей-Бургас. Монтирано е съвсем ново LED осветление, витрините са реновирани, изолирана е външната светлина, обособена е зала "Средновековие" и "Археологическите обекти на Бургаския музей". В нея за пръв път са изложени елитни находки от Южното Черноморие от периода Х-XIV в., както и най-представителните предмети, открити при разкопките на крепостите "Акве калиде", "Порос" и "Русокастро". В новото пространство беше монтиран и голяма екран и така тя се превърна Мултимедийна зала на Археологическия музей, в която се представят лекции с презентации, организират се пресконференции и др.

Във финален етап е обновяването на Природонаучния музей. След големия ремонт през 2016 г., през 2017 г. се монтираха съвсем нови витрини с ново LED осветление – общо ок. 150 линейни метра. Подготвят се за представяне и съвсем нови експонати, които до този момент не са излагани в музея. Официалното откриване се планира да бъде осъществено през месец март 2018 г.

Обособена беше Зала за временни изложби в приземието на Историческия музей. Гостуващите изложби на РИМ-Бургас вече намериха своя дом за реализация в Бургас.

В Регионален исторически музей - Бургас през 2017 г. са осъществени 28 временни изложби. Това са както гостуващи, така и собствени експозиции, част от които са гостували в Асеновград, Камено, Велико Търново, Казанлък, културен център "Морско казино" - Бургас, Генерал Тошево, Карнобат, Велинград, София, Виена.

14 специалисти от РИМ-Бургас са подготвили 31 научни статии и 2 монографии. Трима от тях подготвят своите дисертационни трудове за придобиването на научно-образователната степен "доктор", а един завършва своята магистратура.

През 2017 година са осъществени мащабни археологически разкопки на крепостите Акве калиде (периода юни-ноември}, и Русокастро (в периода юни-октомври).

Проведено е едно теренно обхождане на част от землищата са кварталите Рудник, Черно море и Ветрен.

Проведено е едно издирване на археологически обекти в землището на село Зидарово.

За фондовете на музея са обработени 264  новопостъпили движими културни ценности, от които 96 броя исторически, 115 броя археологически и 53 броя етнографски.

Уредниците на музея са представили 21 публични лекции, и са изготвили над 40 научно-популярни текстове за сайта на музея и за национални и местни електронни и книжни медии. Изготвена е и една научно-популярна книга за тропическите пеперуди.

Целогодишно специалистите от всички музеи участват като членове на журита на различни конкурси, изготвят експертни становища, извършват справки, дават информация за медиите, работят в Държавен архив - Бургас, посрещат посетители, изнасят беседи, подготвят текстове за изложби и съобщения в сайта на музея.

През 2017 г. РИМ Бургас е спечелил 4 проекта.