Областният управител Мария Нейкова участва онлайн в сесията на ОбС - Созопол. Снимка Областна управа Бургас

Областният управител Мария Нейкова участва онлайн в сесията на ОбС - Созопол. Снимка Областна управа Бургас

С 200 млн. лева превръщат остров "Св. св. Кирик и Юлита" в център на изкуствата. Това станя ясно на сесия на Общинския съвет в Созопол, която се проведе онлайн. В нея участваха и служебният министър на културата Велислав Минеков и областният управител Мария Нейкова.

Министърът Минеков обяви, че до дни се очаква посланикът на Франция в България да подготви Меморандум, който да постави началото по реализацията на проекта. Следваща стъпка е комисия да изготви оценка на проекта и след това да се предприемат поетапни действия по реконструкцията и възстановяването на сградите върху острова. "Добрата новина е, че Инспекторатът направи проверка на състоянието на острова и сградите и излезе със становище, че морското училище позволява да се реставрира и възстанови в облика, който е имала преди 100 години, въпреки безобразията, които са се случвали там", каза министърът на културата и допълни, че с междуправителственият Меморандум ще задължи всеки министър след него да продължи работата по реконструкцията на острова в изпълнение на неговата концепция за превръщането му в център за изкуство, история и култура. Според министъра реставрираното морско училище може да бъде новият музей на Созопол, какъвто тази богата на археология община заслужава.

"По първоначални данни за реконструкцията на острова и обектите върху него, както и превръщането му в център на световното културно изкуство, са необходими около 200 млн. лева. В тази връзка проведох среща с международна организация, която по аналог на ЮНЕСКО събира информация за обекти с важно културно, духовно и архитектурно значение и подпомага финансово за реставрацията на бедстващи сгради – паметници на културата", каза Мария Нейкова.

Остров Кирик в Созопол става Световен център на изкуствата