Рехабилитацията на вълнолома ще продължи 38 месеца. Снимка ДППИ

Рехабилитацията на вълнолома ще продължи 38 месеца. Снимка ДППИ

Реконструират вълнолома в Бургас по проект на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ). Той ще бъде реализиран по програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г. Продължителността на проекта за рехабилитация на вълнолома в пристанище Бургас е 38 месеца, а безвъзмездната финансова помощ, осигурена по програмата, е малко над 38 000 000 лева.

Вече е обявена и процедура за избор на изпълнител.

Реализацията на проекта е насочена към реконструкция и модернизация на стария вълнолом на Бургас, който вследствие на годините е със силно компрометирана и нарушена конструкция, поради редица външни фактори, основно природни явления като силни ветрове, големи вълни и нарушена бронировка от изкуствени елементи.

Предвидено е увеличаване на височината на вълнолома и обновяване на конструктивните му елементи. Посредством изпълнението на проекта ще се подобри не само основната функция на вълнолома да осигурява спокойна водна повърхност в пристанищната акватория на пристанище Бургас, но и ще се добави изцяло нова функционалност – пешеходна алея със свободен достъп.

Предвидените дейности по изпълнението на проекта ще доведат до цялостно подобряване на пристанищната инфраструктура, осигуряване за по-голяма безопасност на корабоплаването и на пристанищните съоръжения, както и ще допринесат за постигане на по-качествени пристанищни услуги в зоната на пристанище Бургас.