Ремонтът на първия етап от Дюлинския проход ще започне до 15-ти май. Снимката е илюстративна

Ремонтът на първия етап от Дюлинския проход ще започне до 15-ти май. Снимката е илюстративна

Ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход ще започне до средата на май, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Трасето, което ще се рехабилитира, е между селата Старо Оряхово и Гюльовца, като в момента се работи по завършване на процедурите, необходими за подписването на Протокол 2а за откриване на строителна площадка и стартиране на същинските дейности на терен. За участъка има издадено разрешение за строеж от 20 декември 2023 г.

Предвижда се строително-монтажните дейности да се извършват без спиране на движението. При необходимост от ограничаване на трафика като обходен маршрут ще се ползва път I-9 Старо Оряхово – Бяла – Обзор Ахелой – Бургас.

Проектът предвижда пълна реконструкция на участъка и ремонт на два моста над реките Двойница (при 13-и км) и Бала (при 32-и км). Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 540 календарни дни. Ремонтът ще се изпълнява от ДЗЗД "РОУД ПРОДЖЕКТ", като стойността на договора е 83 999 097,97 лв. с ДДС.

Предвижда се до края на месец юни да започне ремонтът и на отсечката от село Гюльовца до кръстовището с път I-9 Слънчев бряг – Бургас. Трасето е с дължина 31,5 км. Изпълнител на дейностите е ДЗЗД "РАЗВИТИЕ 2018", а стойността на договора е 83 994 474,35 лв. с ДДС. За дейностите по отсечката предстои издаване на Разрешение за строеж след изготвянето на комплексен доклад за оценка на съответствието с основните изисквания към строежите и технически контрол по част "Конструктивна". След това ще може да започнат дейностите на терен. При основния ремонт на пътя ще се обновят и 4 моста, които са над река Бяла (при 37-и км), над напоителен канал при 40-и км, над преливника на язовир "Порой" (42-и км) и над река Ахелой (при 45-и км). Срокът за изпълнение на строителните работи е 540 календарни дни.

Средствата за обновяването на 65 км от път III-906 през Дюлинския проход се осигуряват от републиканския бюджет. Отсечката свързва областите Варна и Бургас и е алтернативно за преминаващите през проходите "Приморски" (път I-9 Слънчев бряг – Обзор) и "Айтоски" (път ІІІ-208 Дъскотна – Айтос) между двете области.