Концертът ще се състои в народния театър Иван Вазов

Концертът ще се състои в народния театър Иван Вазов

Изпълнения на автентични фолклорни песни и композиции, старинни църковни песнопения, народни танци и фолклорни ритми със съвременно звучене са включени в културната програма на церемонията по откриването на Българското председателство. Тя ще се състои на 11-и от 19:30 до 20:30 часа в народния театър "Иван Вазов".
Церемонията ще бъде открита с изпълнение на химна на Република България от Детския хор на Българското национално радио. Следват встъпителни думи от министъра за Българското председателство Лиляна Павлова и речи на президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на Република България Бойко Борисов. След официалните слова Детският хор ще изпълни и химна на Европейския съюз.
В културната програма са включени изпълнения на камерния ансамбъл "Йоан Кукузел-Ангелогласният", вокалната акапелна формация "Ева Квартет", Стоян Янкулов и ансамбъл "Чинари", националния фолклорен ансамбъл "Българе", инструменталната формация "Булгара" и Крис и Велин.