По стар български обичай новият кмет Марин Димов бе посрещнат с питка и мед. Снимки Авторът

По стар български обичай новият кмет Марин Димов бе посрещнат с питка и мед. Снимки Авторът

С церемония достойна за меката на киното Холивуд посрещнаха новия кмет на община Царево Марин Димов. Цялата общинска администрация се строи от двете страни на сградата, за да образува шпалир, покрай който мина градоначалникът. Предварително опънат червен килим бе застлан по пътя, който водеше към сградата на общината и до стълбите към кметския кабинет.

Марин Димов (ГЕРБ) спечели местните избори на първи тур като отвя опонента си Емил Пейчев (ПП - ДБ). За Димов гласуваха 3125 души или 66.83%, докато Пейчев бе подкрепен от 919 избиратели или 19.66%. Новият кмет на морската община бе заместник-кмет в екипа на досегашния градоначалник Георги Лапчев. Изненадващо за мнозина малко преди началото на предизборната кампания Лапчев обяви, че няма да се кандидатира за четвърти мандат и че застава зад кандидатурата на своя заместник Марин Димов.

"Скъпи г-н Киров, уважаеми г-н кмете, да си кмет не е просто длъжност, а тежък ангажимент, отговорност и призвание, което се дава от суверена - жителите на общината", каза Георги Лапчев в първите си думи към своя приемник Марин Димов, след като той положи клетва и получи удостоверението си за избор. Той му връчи символите на общината - огърлицата и ключа. "Ключът е символ, който ще трябва да пазите, както пазите очите си. Дръжте вратата на общината затворена за злото и отворена за благоденствието, за което Вие ще трябва да се грижите", каза още Георги Лапчев. И добави: "Управлявайте мъдро. Поглеждайте в историята, защото тя ще Ви помогне да не повтаряте грешките. Лек мандат, млади приятелю".

"Благодаря за гласуваното доверие. Имаме пълно мнозинство в Общинския съвет и това ни дава основа да следваме управленската програма", каза новият кмет на община Царево Марин Димов. Той заяви, че приемственост ще има и няма да има резки промени в общинската администрация. Сред приоритетите му е възстановяване на общината след поройните дъждове от началото на септември. Вече са одобрени 42 млн. лева от държавата, но ще са необходими още 15 млн. лева.

Галерия