По стар български обичай гости и студенти бяха посрещнати с хляб и сол. Снимки Авторът

По стар български обичай гости и студенти бяха посрещнати с хляб и сол. Снимки Авторът

С церемония на английски език открита академичната учебна година за чуждестранните студенти по медицина, които са избрали да учат в най-големия в Югоизточна България държавен университет "Проф. д-р Асен Златараво". Първокурсниците прекрачиха за пръви път аулата на Медицинския факултет, където се състоя тържественото откриване на новата 2024 / 2025 г. В залата звучаха националния химн и химна на университета, след което по традиция бе посрещнато знаменото на висшето учебно заведение. Гости на церемонията бяха Нейно Превъзходителство Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко у нас, областният управител на област бургас Мария Нейкова, зам.-кметът по образование в Община Бургас Михаил ненов, представители на здравни заведения на територията на общината и други.

През новата академична година като студенти по медицина ще се обучават над 50 момичета и момчета от различни точки на Европа и света. Сред първокурсниците има студенти от Пакистан, Сирия, Индия, Непал, Великобритания, Норвегия, Ирландия, Швеция, Дания, Северна Македония, Италия, Германия. Студенти с български корени, които са родени и живеят в САЩ, Канада, Франция и Турция също са избрали да учат медицина в бургаския държавен университет.

Те бяха поздравени от ректорът на висшето учебно заведение проф. д-р Христо Бозов. "С всички Вас – първокурсници и второкурсници започна да се създава мултикултурен микроклимат в университета и в Бургас. А като споменах нашия град, искам да Ви споделя, че Бургас е едно прекрасно място за живеене с приятен климат, прекрасни морски пейзажи и приятелски настроени хора. Наследете му се!", каза проф. Бозов.

Специално обръщение към тях отправи и областният управител Мария Нейкова. С топли думи към първокурсниците се обърна и Нейно Превъзходителство Закия Ел Мидауи.

От името на студентите с български корени имаше специално обръщение на български език. То бе отправено от Калина Найденов - с френско и българско гражданство.

Галерия