Черни облаци се извиха над паркинга на летището минути след взрива в автобуса. Снимки Архив Черноморие-бг

Черни облаци се извиха над паркинга на летището минути след взрива в автобуса. Снимки Архив Черноморие-бг

С церемония ще бъде отбелязана днес 10-годишнината от кървавия атентант на паркинга на "Летище Бургас". Терористичната атака бе извършена на 18-и юли 2012 година и при нея загинаха петима израелски и един български гражданин - Амир Менаше (27 г.), Ицик Коленги (27 г.), Маор Харуш (26 г.), Елиор Приес (26 г.), Кочава Шрики (42 г.) и Мустафа Кьосев (36 г.).

На 18 юли преди десет години в късния следобед кълба черни облаци опасват летището. Към мястото на пожара се отправят противопожарни коли. В първите минути новината за взрива не е потвърдена от никого, нито от ръководството на летището, нито от полиция и институзии.

Оказва се, че не пожар, а взрив в автобус с израелски туристи е предизвикал черните облаци дим. В него вече са се качили туристите, които са кацнали от Тел Авив с полет на авиокомпания "Air Via" в 16.38 часа. Веднага, след като се минали проверката и са си взели багажа, туристите от Израел са се отправили към автобуса, с който е трябвало да бъде извършен трансфер до хотела им с Слънчев бряг, където трябваше да прекарат лятната си ваканция.

При взрива в автобуса загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентат, ранени бяха 38 души.

След тежкия инцидент бяха взети допълнителни мерки за сигурност и полетите от и за израелската столица не се обявяват на информационните табла, както и в сайта на летището. Щателна е и проверката на пасажерите.

Полицията издирваше заподозрян за атентата, който е пребивавал в страната ни заедно с друг съучастник.

Година по-късно на мястото на атентата бе издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите.

Автор на проекта е израелският художник Атиас. Той е поръчен от еврейската общност, а изпълнението е поверено на бургаска фирма. В изработването на монумента участва и художникът Атанас Стоянов.

Паметникът представлява шест колони, разположени на постамент на разстояние от 30 см. една от друга. Те са монтирани под ъгъл, така че да символизират автобуса, в който загинаха израелските туристи. Погледнат от едната страна се вижда и еврейската звезда. За изработването му е използван врачански варовик.

Две години след атентата бе разкрита и самоличността на атентатора. Той е използвал фалшива шофьорска книжка на името на Жак Фелипе Мартен (Jacque Felipe Martin), а в действителност е Мохамад Хасан Ел Хюсеини (Mohamad Hassan El Husseini, Mohamed Hassan El Husseim).

Той е роден в Ливан на 27-ми май 1989 г. Притежава ливанско и френско гражданство и е бил член на групата, участвала в извършването на нападението, включваща и установените по-рано Мелиад Фарах (използвал идентична шофьорска книжка на името на Браян Джеремая Джеймисън) и Хасан Ал-Хадж Хасан (използвал идентична шофьорска книжка на името на Ралф Уилям Рико).

Известно е, че близките и роднините на Хюсеини са публикували в социалните мрежи възхвали на смъртта му в ролята му на "мъченик".

По време на разследването, водено от Окръжна прокуратура – Бургас, бяха извършени множество процесуално-следствени действия - разпити на голям брой свидетели, назначени и изготвени експертизи (дактилоскопни, технически - за изследване на документи, биологични, пожаро-технически, химически, авто-техническа и оценъчни, съдебно-медицински, компютърни и антропологическа), назначени са разпознавания на лица и са проведени следствени експерименти.

На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат беше внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах – ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм.

Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество.

Церемонията, с която ще бъде отбелязана 10-та годишнина от атентата, днес ще започне в 17.00 часа пред паметника в памет на жертвите. Очаква се на нея да присъстват политици, дипломати, близки на жертвите.

Галерия