Градът е изключително живописен с моста със статуите. Снимки Авторът

Градът е изключително живописен с моста със статуите. Снимки Авторът

С чаша бяло вино в компания на приятели и близки се забавляват през уикенда жителите на Вюрцбург. Немският град е в централната част на Германия, център на регион Долна Франкония в провинция Бавария.

Вюрцбург е разположен  на река Майн, на 115 км югозападно от Франкфурт на Майн и на 115 км  северозападно от  Нюрнберг. Това малко разстояние от двата града, както и жители от близките селища - спътници на Вюрцбург дава шанс на всички любители на красивия град да го  посетят, да се насладят на неповторимата природа и забележителности, и да изпият по една чаша бяло вино, местно производство. А мястото е не къде да е, а на открито, на старинния мост на река Майн, украсен  с многобройните статуи на светци, покровители на града.

Отивайки глътка  ароматно вино погледът се насочва към крепостта Мариенбург. Тя е символ на Вюрцбург и е била дом на принцове и епископи повече от 500 години. Разположена е на западния бряг на река Майн. Заедно с туристите тръгваме към крепостта. Замъкът принадлежи към архитектурните шедьоври на Южен Германски и късен Европейски барок и по този начин се нарежда до прочутите дворци - Виенския Шонбрун и Парижкия Версай. Резиденцията е в списаха на ЮНЕСКО.

Невероятна и неповторима гледка се разкрива оттам, а долу като на длан се вижда цялата красота на града. Около крепостта има масиви с насадени позови масиви. Сега крепостта, изградена от червен дялан камък е исторически музей, а невероятните градини около него са любимо място за почивка и отдих за местните хора и гостите на Вюрцбург.

Еднодневната ми туристическа обиколка из града включва още разходка из центъра, разглеждане на красивата стара катедра и новата част, наречена Ню мюнстер. Освен тях има няколко църкви. Заслужава си да се види епископската резиденция, двореца на епископите, които са управлявали светската държава в продължение на 860 години.

Няма да разказвам за другите исторически сгради, за неповторимите романтични улички с цветни изрисувани къщи или за изобилието на автентични кръчки и заведения. На път за жп гарата очите ми се спряха на следната гледка. На  полощадка в близост до градината бяха наредени десетки старинни вещи, куфари, дрехи, шапки, детски играчки, домашни инструменти. В близост до тях има пана с черно-бели снимки. Това са автентични предмети на евреи от Вюрцбург и околните селища, интернирани в концлагерите по време на Втората световна война... И на фона на днешните събития ще кажа сама: "Нищо не е забравено, жертвите също".

Галерия