Цигански барон бе представен това лято на сцената на Бургаски музикални празници Емил Чакъров. Снимки Държавна опера

Цигански барон бе представен това лято на сцената на Бургаски музикални празници Емил Чакъров. Снимки Държавна опера

С оперетата „Цигански барон“ по музика на Йохан Щраус-син и режисура на Марио Николов, под диригентската палка на Деян Павлов, ще бъде открит новият "Сезон 2023/ 2024" на Държавна опера – Бургас. Представлението е планирано за 6-ти август от 19.00 часа на сцената Операта.

Атрактивната постановка бе представена с голям успех пред многобройна публика по време на тазгодишните Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ – на сцената на Летния театър през август.

Всичко има в този спектакъл – загадки, скрити съкровища, гадателки, пророчества, мистерии, огньове, страст, динамика, вихрени цигански танци, темпераментен чардаш, изискан виенски валс, любов, съмнения, неочаквани разкрития, бурен сюжетен развой и щастлив финал. Бургаската публика ще има отново възможността да присъства на уникално представление с прекрасни изпълнители, красива сценография и костюми, както и на шеметна режисура, в която всеки детайл е на мястото си и в синхрон с цялостната картина.

„Цигански барон“ ще представи в петък по възхитителен начин заплетени сюжетни завръзки и неочаквани разкрития, вълнуваща история за нишките на родовата памет, отстояване на честта, апотеоз на силните и неподкупни чувства и победа на любовта, която е отвъд предразсъдъците. Ще има гълтачи на огън, акробати, пищни танци, излъчващи страстта и емоцията – както на циганската душа, така и на темпераментните унгарски народни традиции, красиви и богати костюми и, разбира се, великолепни певци, които чрез средствата на музикалното изкуство ще накарат публиката да съпреживее една магична приказна реалност – на фона на бляскавата темпераментна музика на Йохан Щраус-син. Ще оживеят вълнуващите образи, разказващи чудния сюжет за любов, уважение към род и традиции, както и за най-важното съкровище – това, което се крие в човешкото сърце.  В общата красива амалгама от страсти, емоции, багри, динамични обрати и вълнуваща сюжетна развръзка участват оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас.

Действието на оперетата в три действия „Цигански барон“ се развива в Унгария, в края на XVIII век. Либретото е на Игнац Шницер, създадено по новелата „Сафи“ от Мор Йокай. Режисурата на постановката, характерна със своята пищност, динамично сценично действие, атрактивни костюми и специални ефекти, е на Марио Николов – гост, който е тазгодишният носител на наградата „Емил Чакъров, връчена на 4 септември т. год., която бе връчена от кмета на Община Бургас Димитър Николов по време на официалното закриване на Бургаските музикални празници с концерта спектакъл „Любов, шампанско и кан-кан“, по режисура на Марио Николов, включващ най-популярните и обичани арии, дуети и ансамблови фрагменти от оперетата и мюзикъла, с който бе отбелязана   60-годишнината на големия български тенор и 40-годишната му творческа дейност.

На спектакъла на „Цигански барон“ на 6-ти октомври младият солист на Бургаската опера Яни Николов, тенор, ще се представи отново в ролята на Шандор Баринкай, земевладелски син, прокуден в изгнание.

В ролята на Сафи, дъщеря на циганската гадателка Чипра, и която всъщност се оказва дъщеря на последния турски паша, пребивавал по време на османското нашествие по унгарските земи, на сцената на Операта ще се представи чудесното сопрано Нона Кръстникова.

Като неделима част от пъзела на великолепния спектакъл са и останалите солисти: басът Диман Панчев – темпераментен и вдъхващ респект, съчетан с усмивка – поради веселия сюжет, в ролята на предводителя на хусарите Граф Хомонай;  баритонът Йордан Христозов – забавен и убедителен като богатия търговец на свине Каломан Жупан и баща на Арсена; очарователното сопрано Мария Цветкова-Маджарова, която придава на ролята свой индивидуален почерк неговата дъщеря Арсена; сопраното Шмилена Султанова – темпераментна и емоционална като циганската гадателка Чипра, която отглежда Сафи – дъщеря на последния паша от времето на Османското владичество на Унгария, като своя дъщеря и щателно пази родовата тайна, разкривайки я в точния момент; Лина Пеева, мецосопран и помощник-режисьор на постановката – като Мирабела, гувернантка на богаташката дъщеря Арсена; тенорът Милен Динолов – също силен дебют като Отокар, син на Мирабела;  басът Петър Тихолов – като комисар на Комисията по съблюдаване на местните обичаи, съпруг на Мирабела и баща на Отокар.

Диригент на постановката е проф. д-р Деян Павлов, който е чест и желан гост на бургаска сцена и на изяви на Бургаската опера. Той съумява да овладее процеса в изграждане на трудната партитура, справя се с лекота, професионализъм, вещ психологизъм и адекватен подход спрямо оркестранти и певци.  

Сценографията на „Цигански барон“ е на всепризнатия майстор на сценичния дизайн за оперни театри Иван Токаджиев, диригент на хора –Александър Чепанов, танците са дело на Галина Калчева, репетитор на балетния състав на Бургаската опера, помощник-режисьори на атрактивната постановка са Лина Пеева и Петър Тихолов, концертмайстор – Христо Белчев.

Билети се продават на касата на Държавна опера и каса "Часовника".

Галерия