Изложбата ще бъде открита на 11-ти февруари. Снимка Архив Черноморие-бг

Изложбата ще бъде открита на 11-ти февруари. Снимка Архив Черноморие-бг

С изложба и албум почитат таланта на художника Стоян Цанев. Експозицията с живопис, графика и керамика на големия български творец ще бъде открита на 11-ти февруари от 18.00 часа в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". На двата етажа на галерията са подредени творби от най-ранните години на родения в Бургас Цанев - от 70-те години на миналия век, като "Портрет на Христо Фотев", "Пегас" до последните - през 2019-та година.

Поводът за изложбата е 1 година от кончината на Стоян Цанев. Той си отиде от този свят на 5-ти февруари 2019 година. А на 28-ми февруари тази година се навършват 74 години от рождението му.

Изложбата включват 41 графики, 9 живописни платна от фонда на галерия "Петко Задгорски", както и творби, предоставени от семейството на Стоян Цанев и от частни колекции. В изложбата ще има и няколко керамики, изработени от художника.

Най-заклетите му почитатели могат да станат притежатели на луксозен албум с репродукции на негови произведения, включващи всичките етапи от творчеството му. Цената на албума е 55 лева и ще се продава в галерията.

Изложбата "Стоян Цанев - живопис графика и керамика" се организира от Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" със съдействието на Община Бургас. Тя може да бъде разгледана до 20-ти март 2020 година.