Изложбата "Momentum" ще бъде представена в зала "Ал. Г. Коджакафалията" на бургаския културен център "Морско казино". Поводът за това е честването на юбилея - 50 години специалност "Дизайн на порцелан и стъкло" в Националната художествена академия. Изложбата е своеобразен диалог, който дава съвременен поглед, резултат от едно наследство. В UMPRUM са завършили доайените на специалност "Дизайн на порцелан и стъкло", които привнасят знание, влияние и натрупан опит, изградени от чешката методология на обучение в пражката академия.

"С настоящата изложба искаме да подчертаем историята, еволюцията и културното значение на дизайна на порцелан и стъкло в България и Чехия. Изложбата в Чешкия център в София ще даде възможност за нови срещи и задълбочаване на творческия диалог между НХА в София и UMPRUM в Прага", сподели доц. д-р Красен Троански от НХА.

"Дизайн на порцелан и стъкло" в НХА е комплексна специалност със структура, в която функционират две направления - "Порцелан и фина керамика" и "Стъкло", между които е изградена всестранна интеграция. Специалността е единственият в страната център за подготовка на висококвалифицирани художници – дизайнери в проектантски студиа за порцелан, фина керамика и стъкло. Студентите се обучават в търсене на нови конструктивни и художествени решения с респект към материалите и разширяване на технологичните и естетическите им възможности.

Изложбата ще бъде открита тази вечер в 19.00 часа и може да бъде разгледана до 24-ти юни.