Песните на Тончо Русев са шлагери, които се знаят от поколения българи

Песните на Тончо Русев са шлагери, които се знаят от поколения българи

С концерт на площад "Тройката" Бургас празнува 90 години от рождението на маестро Тончо Русев. Роденият в Бургас композитор си отиде от този свят на 10-ти април 2018 година в София. Но остави след себе си богато музикално наследство. Той е автор на музиката на повече от 1000 шлагерни песни. "Топъл дъжд", "Наше лято", "А дали е така?", "Телефонна любов", "Обич за обич" са сред мелодиите, на фона на които много от нас са се влюбвали, мечтали и преживявали най-красивите и празнични моменти в живота си.

Именно тях, както и плеяда други негови песни ще звучат на 1-ви септември. Тогава на голяма сцена на площад "Тройката" ще се качат талантливи изпълнители, родом от Бургас или свързани с него, които ще участват в един празник, посветен на музиката. В афиша са имената на Кристина Дончева, Стефан Илчев, Рафи, Дишо и Иван, "Фортисимо", вокално трио "Déjà vu", Димитър Атанасов и Христо Младенов, Мина Пенкова, Георги Дюлгеров и Марияна Добрева-Велева.

С цел приемственост и предаване на музиката през поколенията, по новите аранжименти на златните песни на Точно Русев работят аранжорите Пламен Велинов, Димитър Атанасов, Петър Алексиев, Руслан Карагьозов и Красимир Гюлмезов.

Серията от събития, посветени на композитора, включва още създаване на постоянна експозиция, носеща неговото име; изработка и отпечатване на музикална школа с новите аранжименти, каталог и CD с песни от концерта, които ще бъдат подарени на бургаските училища; изработка и експониране на външна изложба, посветена на живота и творчеството на почетния бургазлия.