Заместник-кметът на Община Пловдив - Пламен Панов (вторият отдясно наляво) за първи път представи пред журналисти от СБЖ новото мобилно приложение Артефакт Пловдив

Заместник-кметът на Община Пловдив - Пламен Панов (вторият отдясно наляво) за първи път представи пред журналисти от СБЖ новото мобилно приложение Артефакт Пловдив

С конференция "Медии и туризъм" в Пловдив дадоха начало на отбелязването на двете важни за Съюза на българските журналисти годишнини - 180 години от основаването на българската журналистика и 130 години от създаване на организирано журналистическо движение в страната. Форумът бе организиран от пловдивските дружества на СБЖ в партньорство с Община Пловдив.

Заместник-кметът на Община Пловдив - Пламен Панов за първи път представи пред журналисти от СБЖ новото мобилно приложение "Артефакт Пловдив", което свързва всички културни институции в Града на тепетата. "По този начин всеки гост на града ще има своя туризъм на изживяването. Ще включва добавена реалност, от друга страна ще бъде и като аудиогид, защото ще има специално човече – тролчето Фили, което излиза от едно от пловдивските тепета и ще бъде виртуалният гид на всеки турист, който идва в нашия град. Това приложение има изключителен потенциал. Първият етап включва движимото културно наследство, а след това работим в перспектива да включва и паметниците на културата, като ще позволим на гостите да виждат как е изглеждал Античния форум на Филипопол, Римският стадион в неговата цялост", каза още заместник-кметът.

Анонсирането на приложението за култура и туризъм бе направено пред журналисти от СБЖ от Бургас, Пловдив и София. При откриването на конференцията "Медии и туризъм" председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова подчерта, че тази година отбелязваме 180 г. от началото на периодичния печат в България.

"Списание "Любословие" на Константин Фотинов поставя началото на родния печат. В Пловдив започва и просветителската дейност на Найден Геров, чиято е заслугата за първи път да се отбележи празника на светите братя Кирил и Методий през 1851 г., а 6 години по-късно да започнат да се провеждат редовно тържества по повод българската просвета и култура и славянската писменост в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом", посочи  Снежана Тодорова. Тя подчерта, че се радва да открие първият форум на честванията на СБЖ в Пловдив с тема за туризма.

Членът на УС на СБЖ Екатерина Кючукова представи с видеопрезентации журналистите от Града на тепетата и медиите, в които работят в партньорство с институциите за развитието на Пловдив като културна и туристическа дестинация, съвременните подходи за презентиране на забележителностите в региона, както и неизменната роля на журналистите в живота на хората. Тя благодари на всички, които с душа и сърце са прегърнали идеята за форума и, които се включиха в организацията му.

По-късно гостите от СБЖ разгледаха Епископската базилика на Филипопол, посетиха вила "Юстина", а вечерта присъстваха на официалното откриване на обновената Дондукова градина. Форумът включваше и посещение на Археологические музей и римските терми в Хисаря, както и на гробницата в Старосел.

Галерия