Въпреки трудностите през отиващата си 2022 година, има надежда и желание за по-добро бъдеще! Снимката е илюстративна

Въпреки трудностите през отиващата си 2022 година, има надежда и желание за по-добро бъдеще! Снимката е илюстративна

2022 година дойде с очаквания за промяна и връщане към нормалността, след близо две години пандемия, изолация, работа от дистанция и ограничени социални контакти. Но тя започна и с вече тръгналото покачване на цената на тока за бизнеса, с повишаване на цената на основните хранителни продукти - хляб, олио, на стоките от първа необходимост, на бензина и скок на разходите, както за фирмите, така и за бита.

На фона на задаващата се икономическа криза избухна и войната в Украйна, която доведе до хиляди бягащи от конфликта. За броени дни украинци от различни точки на родината си я напуснаха, за да потърсят спасение от военните действия и по-сигурно бъдеще за своите деца. Войната показа и лицето на доброто и съпричастността. Десетки българи отвориха безплатно домовете си за мигрантите, организираха поредица от благотворителни кампании, за да осигурят продукти от първа необходимост, храни, памперси и бебешки храни, дрехи, завивки и посуда.

Последва вълна от протести не само у нас, но и в цяла Европа в защита на народа на Украйна.

На фона на военния конфликт и разрастващата се икономическа криза, политическата криза у нас се задълбочи, за да се стигне до поредните извънредни парламентарни избори за малко повече от година. Дали ще има сформиране на редовно правителство, ще стане ясно в началото на новата година.

В последния ден от отиващата си 2022 година всеки един отправя своите пожелания към новата 2023 година и се надява тя да е по-здрава, по-добра, по-щедра и мирна. Преди да вдигнем наздравица, за да посрещнем с усмивка настъпващите 365 дни, попитахме артисти, певци, художници, общественици каква бе годината за тях и коя е тяхната дума за 2022 година? И получихме неочаквани, но интересни отговори, които споделяме с Вас, нашите читатели!

Проф. Магдалена Миткова - ректор на университет "Проф. д-р Асен Златаров"

Моята дума е напрегната работа!

За 2023 година пожелавам на всички надежда!

Милена Добрева - композитор, ръководител на вокален ансамбъл "Фортисимо"

Моята дума е благодаря! Благодаря на годината, за всичко, което ми донесе! Благодаря на хората, които са около мен и ме подкрепят!

Тони Димитрова - певица

Моята дума е обич - най-често употребяваната дума!

За 2023 година пожелавам вдъхновение!

Доц. Димо Колибаров - директор на филиала на Националната художествена академия в Бургас

Моята дума е очакване! Очакване да свърши пандемията, но започна войната, дойде кризата. Все пак има очакване, че тази мръсна вода ще изтече...

Емил Ованесов - фестивален директор на Burgas International Film Fest - Бургас

Моята дума е седем! Числото 7 бе често споменавано от мен през цялата година. В професионален план реализирахме 7 фестивални издания, което бе много важно за нас, като равносметка, като израстване и надграждане. Представихме 7 премиерни филмови заглавия за България, като някои от тях влязаха и в разпространение по кината. От 7 души бе съставен и главния организационен екип на фестивала.

Пожелавам си през новата година да съм ангажиран с много качествена работа и да създавам все по-стойностни продукти.

Милен Николов - директор на Регионален исторически музей - Бургас

Моята дума е напред! Не може да се стои на едно място, трябва да се работи и да се върви напред!

За новата година пожелавам здраве и удовлетворение!

Добрин Вътев - художник, председател на Дружеството на художниците в Бургас

Моята дума е Радост! Така се казва моята малка дъщеря, която се роди тази година!

За новата година пожелавам здраве и мир да има!  Другото ще го постигнем!