С интересни събития бе изпъстрено пространството около Атанасовското езеро. Снимки БФБ

С интересни събития бе изпъстрено пространството около Атанасовското езеро. Снимки БФБ

С куклена акция изпращат лятото в симБиотично - пространството на Атанасовско езеро. На 2-ри септември е последният работен ден за музейчето и както повелява традицията ще закрият със специално събитие - "Моя съсед Пеликанът и приятелят Фламинго".

Куклената акция ще се проведе в естествена среда и с участието на публиката, под вещото ръководство на куклената актриса Неделина Роселинова, която стои зад проекта и дизайна на атрактивните гигантски кукли. "Елате да се запознаете отблизо с къдроглавия пеликан и с неговия чисто нов приятел, който напоследък се засели в Атанасовско езеро. И докато пеликанът се движи и се заиграва с публиката, фламингото като една истинска звезда си блести неподвижно и разказва своята интересна история, а щом се стъмни започва и да свети в розово", споделя Неделина.

В момента двата вида могат да се видят и на живо в южната част на Атанасовско езеро, но откъм страната на Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна.

"Изпращаме един вълнуващ сезон на симБиотично, който започна с благотворителна акция "Пеликани канят" на която събрахме 1400 лева за пеликаните, продължихме с "Походът на пеликаните" - забавно спортно събитие, на което събрахме 250 лева. Имахме на помощ трима американски студенти от Университета в Колорадо, които освен научната работа на терен в изследване на розовото фламинго и морските треви, участваха и в живота на музейчето. Посрещнахме десетки малчугани от Бургас по време на техните летни занимални. През август беше най-интересно – имаше Панаир на солта, 42-рия рожден ден на резервата и дори официалната церемония за връчване на Годишните награди за биоразнообразие и климат’22, която се излъчва на живо. Пак тук от 10 до 20 август беше и арт резиденцията на Водна кула арт фест и езерото вдъхнови 10 артисти за тяхната работа и финална изява. Оттук минаха Хана и Йонас - двама колоездачи, предприели пътуване с велосипеди в 20 държави от Германия до Сингапур под името Biking4biodiversity, с идея да открият и споделят инициативи за опазване на биоразнообразието и да разкажат за хората и организациите, които стоят зад тях. В симБиотично се снима част от филма за Атанасовско езеро с вълнуващото заглавие "Солени хора". На фасадата на солничарската барака, където се помещава музейчето още може да се види изложбата Карикатури от 25-то Габровско биенале, организирана от Дома на хумора и сатирата, които са по-малко смешни, отколкото ни се искаше, но те карат да се замислиш над зелените теми, които днес вълнуват всички", разказа Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие, които менажират пространството, посветено на Атанасовско езеро.

Последното събитие за сезона е на 2-ри септември (петък) от 18.30 часа в симБиотично на брега на Атанасовско езеро. Освен среща с гигантските кукли за желаещите ще има работилница за изработване на текстилни рибки, за да се нахрани гладния пеликан. Участието в нея ще бъде срещу дарение, но накрая всеки ще може да си вземе рибката у дома за спомен!

Галерия