С кулинарен конкурс откриха сезона в Сарафово

В Сарафово за първи път откриват официално летния сезон. Празникът се реализира с подкрепата на клуб "Сарафово" към гражданско сдружение ГЕРБ, Национален частен интернет проект Община Бургас, Виртуална България, Съвет по туризъм "Черноморец", ансанбъл "Иглика" в Сарафово, както и десетки фирми и институции.

 

Депутатът от ГЕРБ Иван Вълков (самият той живее в Сарафово) преряза лентата, с което сложи началото на кулинарния конкурс. "Сарафово е културно и туристическо средище. Имаме хотели, ресторанти, атракционни заведения. Желанието ни е да популяризираме Сарафово като туристическа дестинация", каза Вълков. Минути, след официалното откриване журито - Иван Звездев, Тамара Георгиева и Диана Колчева - директор на Туристически информационен център опитаха ястията, състезаващи се в конкурсната част. В кулинарното състезание бяха поднесени 29 ястия - месни, постни, рибни специалитети, 12 пити, кифли и погачи. Те бяха измайсторени от семейните хотели и ресторанти в Сарафово.

Публиката също имаше възможност да опита ястията и да даде своята оценка. Докато течеше конкурсната част, гостите на празника опитаха вкусната месна скара, приготвена от готвачите на сръбска скара "Београд" и хапките на "Атлантис".

"Колко хубаво би било всеки ден да откриват сезона", призна малчуган, докато опитваше ястията.

Огромен сом, декориран с риби и изработен от готвачите на рибна къща "Нептун" спечели наградата на публиката. Журито присъди три награди. На трето място бе класирано ястието на фоклорен ансамбъл "Иглика". На второ място бе класиран хляба на "Жеса", а на първо - ястието на "Морско конче".

Догодина участниците в кулинарния конкурс ще бъдат разделени в три категории: национална кухня, ресторантска кухня и хляб и хлебни изделия.

Снимки Етелка Пирева