Трио Amatis свири за първи път пред българска публика и то в Бургас. Снимки Авторът

Трио Amatis свири за първи път пред българска публика и то в Бургас. Снимки Авторът

С музиката на Волфганг Амадеус Моцарт трио "Amatis" пренесе духа на Австрия в Бургас. Музикантите свириха пред ценителите на класическата музика в морския град. Експозиционен център "Флора" отново отвори врати за концертите от XXVII издание на Австрийски музикални седмици. Те се организират от Посолството на Австрия у нас съвместно с Виенския клуб и в партньорство с Община Бургас.

Нейно Превъзходителство посланикът на Австрия в София Андреа Икич-Бьом приветства гостите на концерта на трио "Amatis". Тя благодари за подкрепата на Виенския клуб в лицето на неговия почетен председател Мария Нейкова, на Община Бургас представена от зам.-кмета по култура Диана Саватева, на почетния консул на Австрия в Бургас Радостина Иванова и на компаниите - партньори на музикалните седмици.

В продължение на няколко дни бургазлии имаха възможност да се насладят на музиката на Австрия чрез поредица от концерти. Кулминацията на Австрийските музикални седмици бе изявата на трио "Amatis". Триото се състои от германската цигуларка Леа Хаусман, британският виолончелист Самуел Шепърд и нидерландско-китайският пианист Менджие Хан. Тримата живеят и работат в Залцбург, родният град на Моцарт. Музикантите са изнасяли концерти в 43 страни, но за първи път свирят в България. Триото се смята за един от водещите ансамбли на своето поколение. То е удостоено с някои от най-престижните музикални награди от цял ​​свят, включително Kersjesprijs от Ниделрандия и наградата Borletti-Buitoni Trust Fellowship.

Публиката в залата имаше удоволствието да чуе произведения от Моцарт, Андриа Тароди и Феликс Менделсон. Изпълненията на музикантите аплодираха и почетният консул на Република Румъния в Бургас Евгения Попеску, зам.-областният управител Пламен Янев, общественици, ценители на класическата музика.

Вечерта продължи на чаша вино и дегустация на австрийски сирена и напитки. Гостите имаха редкия шанс да опитат безалкохолно алпийско вино - бяло и розе, както и три вида сирена, произведени от 100% натурално краве мляко. Продуктите вече могат да се купят и в магазинната мрежа в Бургас.

Галерия