Учебните заведения в Кордоба са отворени, но децата трябва да носят маски. Снимки Мария Горанова

Учебните заведения в Кордоба са отворени, но децата трябва да носят маски. Снимки Мария Горанова

Времето се затопля и ако у нас все още сме далеч от пролетните температури, то в Южна Испания, чийто център е Кордоба, живакът стига до 24-26 градуса по Целзий. Това кара все повече хора да прекарват времето си навън, да се срещат с приятели и да се забавляват, а това води до неспазване на мерките срещу разпространение на Ковид-19. "С настъпването на пролетта никак не е лесно да се спазват мерките срещу коронавируса. Маските са задължителни и навън, но дистанция трудно се спазва, още повече че испанците обичат по-близкия контакт когато общуват помежду си", разказа Мария Горанова, която от години живее в столицата на Андалусия. 

125 милиона в световен мащаб са засегнатите от вируса. Испания е на 8-мо място в класацията с над 3,2 милиона заразени като между 4 и 6 хиляди са новите случаи в последните дни. Почти 500 хиляди са общо случаите за област Андалусия като за последните две семдици те са 11 772. Февруари месец се наблюдаваше голям ръст на заразените заради великобританският щам, което наложи по-строги мерки. Забранено е движението между отделните области в Испания. В момента маските са задължителни навсякъде в Кордоба, а заведенията работят само терасите, открите им части и то с намалено работно време. Учебните заведения също работят като децата са с маски. 

Вече една година от началото на пандемията с ковид-19 светът се промени. През тази една година репортери на "Черноморие" ви информират как се справят отделните държави с преодоляване на последствията от коронакризата чрез разказите на българи, които живеят на различни места по света. Сега нашите сънародници разказват как се е променило ежедневието им и живота на общността им, какви са необратимите процеси, какво е положителното и какви трудности продължават да срещат в усовията на коронавируса. 

Положителното, което Мария Горанова вижда в заразата е времето прекарано със семейството. "Коронавирусът ми даде повече време със семейството. Отделих време и на къщата, което ми беше почти невъзможо преди. Накараме да си дам сметка, че домашния уют и спокойствието на една карантина, ти дава терен за размисъл и уединение, за спокойствие, за преценка. Мислих много дали можем да живеем и без толкова стрес. За пръв път ми беше и все едно какво е времето навън, щом вкъщи ми е добре, хладилникът е пълен, децата са под контрол и сме здрави. След карантината всички си дадохме сметка, че вече нищо не е същото. Сега има повече страх сред хората, подозрение, параноя", казва Мария, която е родом от Бургас. Подобно на много други и тя мисли, че Ковид-19 ни отне най-вече свободата да пътуваме. "Това което най-много ни отне Ковид-19 е усещането за близост и свобода. Испанците обичат да се прегръщат и целуват всеки път щом се видят, а сега това го няма. Всеки ден се появяват все повече ограничения, а за поздрав подаваме лакътят си. А и с настъпването на пролетта никак не е лесно ограниченията да се спазват", смята тя. Забраната за пътувания се отразява много негативно на цяла Кордоба, където основния поминък е туризма, но и на работата на Мария. Фирмата, в която тя работи за малко да затвори, но в крайна сметка успява да се нагоди към новата реалност. "Сега провеждаме срещите си с клиенти през Зуум. Купуваме всичко онлайн и като цяло си стоим вкъщи, работим вкъщи или в офиса пред един екран. Този екран с времето се превърна в нашия свят", сподели още Мария.

Що се отнася до ваксините в цяла Испания се поставят около  87 хиляди дози дневно. Бургазлийката вярва в науката и е позитивно настроена към тях и би се ваксинирала когато има възможност за това.

Галерия