В истинска коледна приказка се превърна двора на Етнографската експозиция в Бургас. Снимки Авторът

В истинска коледна приказка се превърна двора на Етнографската експозиция в Бургас. Снимки Авторът

С най-известната в цял свят коледна песен "Тиха нощ" дадоха началото на изложбата "Как празнуват Коледа в Австрия?" в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас. Откриването се превърна в истински празник за бургазлии, които буквално изпълниха двора на музея, за да се докоснат до традициите в алпийската държава.

Изложбата показва експонати на над 100 години от музея "Тиха нощ" в австрийския град Ваграйн, който е и родното място на песента "Тиха нощ". Едноименният музей в града е посветен на автора на текста - Йозеф Мор и е открит преди пет години. Мор бил свещеник в местната енория, който издъхва на 4 декември 1848 г.

Експозицията гостува в Бургас по покана на Радостина Иванова - Мишинева - почетен консул на Република Австрия в Бургас и с подкрепата на РИМ.

В музея "Тиха нощ" се съхраняват ръчно изработени коледни играчки, които са показани в настоящата експозиция в Бургас. Посетителите могат да видят малки кукли, играчки за елха, изработени от естествени материали - черупка на орех, дърво, текстил. Във витрините на Етнографската експозиция са представени и коледни картички и книги.

"Онова, което прави специални артефактите, показани в изложбата, е отдадеността, с която са били създадени. Във времена на бедност хората в нашия регион използвали прости средства и разнообразие от материали, за да създадат малки предмети, с които да доставят радост един-другиму или да се подготвят за големия празник Рождество Христово. Освен вътрешната нагласа и подготовка хората изработвали и украсявали къщите с различни декорации като коледна кошара, венци и елхата със символичната си украса. На глас се четели също коледни истории и често се изпълнявали традиционни коледни песни, каквито може да чуете като фон и в залата на експозицията", разказа Мария Валхофер - ръководител на Културния съюз "Blaues Fenster" в австрийския град Ваграйн. Тя заедно с Карл - Хайнц Кройцсалер ръководят Културния съюз, който управлява двата музея във Ваграйн - музея "Тиха нощ" и къщата - музей "Вагерл".

Двамата пристигнаха в Бургас специално за откриването на изложбата и за да демонстрират някои от типичните коледни храни и напитки, които се консумират по това време на годината в Австрия. Карл - Хайнц Кройцсалер лично приготви така популярния в немскоезичния свят глювайн - ароматно греяно вино. Посетителите на откриването имаха уникалната възможност да опитат напитката, както и типичните вурстчета в хлепче, които се предлагат на коледните пазари  в Австрия, така също и сладкия хляб с плодове.

В двора на Етнографската експозиция бе открит и мини коледен базар. В дървените къщички се продават сладки и щоколадови изделия от Австрия, коледни играчки, както и сирена, вино и сосове, произведение в района на Алпите.

Сред гостите на откриването бяха областният управител Пламен Янев, зам.-кметът по култура в община Бургас Диана Саватева, проф. Севдалина Турманова - зам.-ректор на университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас, Явор Жеков - член на УС на Българската стопанска камара, както и бившите кметове на Средец - Иван Жабов и на Приморско - Димитър Германов, и други.

Изложбата "Как празнуват Коледа в Австрия?" ще гостува на музея в Бургас до март 2024 г. Мини коледният базар ще бъде отворен за посетители до 10-ти декември.

Галерия