Истинско забавление за малки и големи беше спускането по пистата. Снимки Авторът

Истинско забавление за малки и големи беше спускането по пистата. Снимки Авторът

Смях, забавление и истинска емоция предизвика днешния ден на писта "Лизганицата" над Малко Търново. А ръкавицита за това незабравимо преживяване "хвърли" Димитър Кукузелов. Потомъкът на Йоан Кукузел, чиито корени са от Малко Търново, тези дни се спусна със ските си по пистата и изненада мнозина, че мястото е подходящо за практикуване на зимни спортове.

Димитър Кукузелов определи среща на всички желаещи да се пързалят, като за целта осигури и полиетиленови чували за тези, които нямаха шейни.

В 10.00 часа Димитър Кукузелов очакваше мераклиите за приключение в компанията на Дико Патронов.- бивш директор на Районна дирекция по горите в Бургас и познавач на Странджа планина.

"През 50-те и 60-те години на миналия век тук се караха ски. Тогава към Околийския съвет имаше Околийски комитет за физкултура и спорт. Имаше функциониращи писти", сподели Дико Патронов и показва баира, където е била старата писта над Малко Търново.

В съботния ден място за спускания с найлони и шейни се превърна местността Водицата (Одицата на странджански). А на въпроса ми, как се казва пистата, по която се спускаме, Дико Патронов и Димитър Кукузелов отговориха в един глас: "Лизганицата! Сега й дадохме това име".

Снегът над Малко Търново е започнал да се топи, но при следващия снеговалеж може да отидете до пистата. А как да стигнете до там? Благодарение на точното описание на Димитър Кукузелов всички намериха пътя: "От Малко Търново тръгвате по пътя за Царево (на изток). На изхода от града след последната къща (в ляво от пътя), на 200 метра по-нагоре в дясно е поляната. Когато видите край пътя орехови дървета значи сте стигнали. Там ще закача едно знаменце на клоните, за ориентир!".

 

Галерия