Изложбата ще бъде открита на 12-ти ноември

Изложбата ще бъде открита на 12-ти ноември

Непоказвани творби на големия художник Георги Баев са включени във впечатляваща експозиция, посветена на 95-години от рождението му. Картините са част от личните колекции на сина на художника - Иво Баев и верните приятели на твореца като - Илко Бонев, Стефан Корадов, Кольо Кехайов, Руси Куртлаков, Георги Велков, Георги Долапчиев, Георги Райков и други. Те ще бъдат подредени в галерия "Георги Баев". Официалното откриване на експозицията "Георги Баев. Непоказвани творби" ще бъде открита на 12-ти ноември, вторник, от 18.00 часа.

"Баща ми често споменаваше една фраза от един испански филм. И тя се е запечатала в съзнанието ми - "Somos hombres senor, no somos traidores!" (в превод - "Мъже сме господине, не сме предатели"). Той беше благородник по душа - видеше ли някой, който има талант, веднага му подаваше ръка", спомня си синът му Иво Баев в навечерието на рождения ден на твореца - 9-ти ноември.

Неподражаемият майстор на четката - Георги Баев успява да създаде уникална лична колекция от свои произведения. Талантливият художник е бил безкрайно щедър към своите приятели и винаги е намирал повод да им подари свои картини. Произведенията се подреждат в изложба за първи път.

На откриването на изложбата ще присъстват много от приятелите му - Георги Райков, Кольо Кехайов, Живко Иванов и други. В непринуден разговор те ще си припомнят лични случки и преживявания с Георги Баев.

Входът на експозицията "Георги Баев. Непоказвани творби" е свободен.

Експозицията ще може да се разгледа до 10 януари 2020 година.

Георги Баев е роден в Бургас на 9 ноември 1924 г. През 1949 г. завършва специалност живопис в Художествената академия в  София, в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов. До 1960 г. работи предимно графика и сценография в кукления театър в Бургас. Първото му международно признание е през 1957 г. на 6-ия световен младежки фестивал в Москва. Следват десетки участия в България и в чужбина, много отличия, членство в СБХ, почетен член и член-кореспондент на Австрийското обединение на художниците "Кюнстлер хаус", на Японската асоциация на художниците "Ника-кай"... Тежък момент в неговия живот е 1983 г., когато запалват ателието му и при пожара изгаря всичко. Това го амбицира и още на следващата година показва композициите "Агресия", "Апокалипсис сега", "Обикновен фашизъм", "На другия ден след атомната бомба", "Удавник", "Спомени", превърнали се в събитие. По-късно платната са изложени във Виена и проф. Петър Вундерли заявява, че това са произведения на един от големите хуманисти на Европа и света. През 1986 г. Баев става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства.