Кметът на Бургас Димитър Николов обеща, че и през 2023 година ще бъдат заделени средства за археологически разкопки на Акве калиде. Снимки Черноморие-бг

Кметът на Бургас Димитър Николов обеща, че и през 2023 година ще бъдат заделени средства за археологически разкопки на Акве калиде. Снимки Черноморие-бг

С новия демонстрационен център комплекс "Акве калиде" се превръща в целогодишна туристическа атракция. Той отваря официално врати за посетители от 11-ти октомври, вторник. Сградата събира на едно място - модерен СПА център, музейна експозиция и 3D атракции, които ще поведат туристите на необичайна разходка през вековете.

Римските терми в Акве калиде преобразени в модерен СПА център

Разкопките на Акве калиде до бургаския квартал "Ветрен" започнаха в далечната 2008 година. Ръководител на теренните проучвания бе Цоня Дражена - тогава директор на Регионалния исторически музей в Бургас. След нейната кончина, ръководител на разкопките стана доц. Димчо Момчилов, който работи на обекта от самото начало заедно с Цоня Дражева. "От Община Бургас за тези 15 години са дали 1 млн. лева за археологическите проучвания на Акве калиде", каза директорът на РИМ - Бургас Милен Николов. Кметът на Бургас Димитър Николов увери, че и през 2023 година от общинския бюджет ще бъдат предоставени средства за разкопките на Акве калиде.

Една от причините за започване на проучванията на римските терми е решение на Министерството на културата от 2008 година, с което задължават Общината да затвори съществуващата баня, която е в лошо състояние. Така се слага началото на проучванията на археологическите пластове, които показват, че тук има пет епохи - праистория, тракийска, римска, византийска и османска.

Баните на султан Сюлейман, които са построени върху някогашните римски терми, от години са превърнати в туристическа атракция. Посетителите проследяват развитието на Акве калиде чрез 3D мапинг. 3D атракции ще посрещат посетители и в новия демонстрационен център. В сградата, която е построена по проект "Силата на водата", се помещават СПА центъра, музейната експозиция и залата с 3D прожекциите.

"Първите сведения за Акве калиде са от бронзовата епоха. Източният корпус вече е разкрит. Проучен е и римския канал, който е от I век. Обект на изследвания са и горещия басейн (калдариум) и пещите", разказаха доц. Димчо Момчилов - ръководител на разкопките на Акве калиде. Северната част вече е реставрирана и предстои консервацията й.

Галерия