Маестро Деян Павлов ще дирижира оперетата Виенска кръв. Снимка Държавна опера Бургас

Маестро Деян Павлов ще дирижира оперетата Виенска кръв. Снимка Държавна опера Бургас

С оперетата на Йохан Щраус-син "Виенска кръв" откриват Бургаски музикални празници "Емил Чакъров" на 2-ри юли, вторник, от 20:30 часа на сцената на Летен театър в морския град. Зад диригентския пулт в атрактивния спектакъл застава маестро Деян Павлов - гост. "Оперетата от Шраус-син е олицетворение на виенския вкус и изискани маниери – като квалитетно шампанско, което ще зареди Операта с неподражаема атмосфера. Удоволствие за мен е да работя с колегите от Бургаската опера, желая бляскав успех на всички във вторник!", казва за спектакъла маестро Павлов.

Бургаската публика посрещна изключително радушно дебюта на сопраното Нона Кръстникова и тенора Яни Николов в ролите на Графиня и Граф Цидлау на спектакъла през март в пълната зала на Бургаската опера, Освен сценичен блясък и грабващи сетивата костюми и ефекти, спектакълът на "Виенска кръв" гарантира и първокласен артистичен каст  На сцената във вторник свежо настроение, подплатено с шармантно присъствие, финес и чувство за хумор, ще внесат и Мария Цветкова-Маджарова – като кокетката и професионална танцьорка във виенския "Кертнертеатър" Франци Каняри, която е отегчена от светски балове и ролята на любовницата, и баритонът Йордан Христозов – като княз Ипсхайм-Гинделбах – премиер-министър на Рой Грайц Шлайц.

Другата чудесна сценична двойка ще бъде в лицето на сопраното Шмилена Султанова – модистката Пепи, която мечтае да танцува на сцена и, както е редно в един оперетен сюжет, мечтите се сбъдват и тя става център на вниманието в изискания бал в имението на граф Битовски; и младият талантлив тенор Стоян Буюклиев - гост. Той дебютира в ролята  на влюбения в Пепи Йозеф, камердинер на Балдуин Цедлау, който пише собственоръчно любовното писмо от графа до любимата си, без да е наясно със ситуацията, разбира се. В ролите влизат и басът Петър Тихолов – като Каглер, бащата на Франциска Каняри; мецосопраното Калина Попова - като модистката на дамите от Виена, която се представя за французойка, но всъщност, запознати са наясно, че е пребивавала едва две години в "столицата на модата" – Париж, и Александър Перпериев – като домакина на бала – Княз Битовски.

Режисурата на постановката, грабваща със своята аристократичен чар, динамика и прекрасни костюми, изцяло издържани в стила на епохата, е на Марио Николов. Художник на костюмите е друг не по-малко титулуван творец, който за съжаление вече не е между нас – Цветанка Стойнова. Диригент на артистите от хоровия състав е Александър Чепанов, танците са дело на Галина Калчева, концертмайстор е Христо Белчев, помощник-режисьор – Лина Пеева, репетитор на балетния състав – Марина Змеева-Маркова.

В пищния спектакъл с жизнеутвърждаващо звучене – така необходимо в семплите съвременни реалности, участват артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

Във вторник публиката ще има отново възможността да съпреживее истински музикален празник. Музиката на Шраус-син ще се "разлее" във вторник вечерта в Летния театър в Приморския парк на Бургас, гарнирайки с финес, класа и изискани маниери атмосферата и добавяйки прекрасен привкус на аристократизъм и класа.

Билети за "Виенска кръв" се продават на касата на Операта, каса "Часовника", която /работи и в събота, от 1-ви юли и в неделя, както и в мрежите, както и на място - след 18.30 ч. на касата на Летния театър преди спектакъла.