Опитите на открито предизвикаха интереса не само на учениците. Снимки Университет Проф. д-р Асен Златаров

Опитите на открито предизвикаха интереса не само на учениците. Снимки Университет Проф. д-р Асен Златаров

С опити на открито бургаския държавен университет "Проф. д-р Асен Златаров" отбеляза днешния празник на химика. Учебното заведение отвори врати за ученици и посетители, които посетиха лабораториите на Факултета по природни науки. Кметът на Община Бургас Димитър Николов поздрави всички присъстващи химици, които са посветили живота си на тази наука. "Няма да сгрешите, ако изберете нашия университет, защото той е водещ в изучаването на тези дисциплини. Те стават все по-важни и търсени с навлизането на новите видове енергия", с тези думи кметът Николов се обърна към учениците.

"За 60 години от съществуването на лабораториите на университета тук са се дипломирали успешно над 30 000 инженер-химици, направени са редица научни открития, като много от тях са и с патент. И до днес във висшето училище активно се работи по нови проекти, а обновените лаборатории и съвременно оборудване предлагат атрактивни условия за студенти и докторанти", каза ректорът на университета проф. Магдалена Миткова.

Екипът на декана на Факултета по природни науки доц. д-р Жечка Димитрова организира Ден на отворените врата, където студенти правиха атрактивни химични опити, заедно с ученици, които имат интерес към науката.

Председателят на Общинския съвет в Бургас проф. д-р Севдалина Турманова днес беше в ролята на домакин в две от лабораториите, където тя и нейни колеги правят наука. Посетителите видяха и единствения робот, който събира отпадъци от морското дъно.

Във Факултета са съсредоточени катедрите, осигуряващи фундаменталната подготовка в областта на природните науки (физика и химия), математика и информатика на студентите от всички специалности на университета в областите химични технологии, химично инженерство, биотехнологии, електроника, компютърни системи и технологии, общо инженерство и др.

В събитията посветени на професионалния празник на химика се включиха зам.-областният управител Пламен Янев, общински съветници, инж. Росен Григоров от "Лукойл Нефтохим Бургас", представители на общинската и държавна администрация. 

Галерия